Michel werkt aan doorstart met linkse steun

Michel werkt aan doorstart met linkse steun

Premier Charles Michel (MR) wil het op een akkoord gooien met de linkse oppositie, zodat zijn minderheidsregering in lopende zaken beslissingen kan nemen in een aantal hoogdringende dossiers. Dat schrijft De Tijd op basis van meerdere bronnen. Premier Michel broedt op een doorstart, omdat een aantal dossiers zich opdringen en het nog wel even zal duren vooraleer er een nieuwe federale regering is. Zo verwacht de Europese Commissie tegen half oktober een begroting voor 2020, met maatregelen om het tekort van 10 miljard euro weg te werken. Daarnaast moet ons land een nieuwe Eurocommissaris aanduiden, en moet er ook naar een nieuwe premier worden gezocht wanneer Michel begin december naar de Europese Raad verkast.

De premier kijkt daarvoor naar links, weet De Tijd. Dat probeerde hij eind vorig jaar ook al eens, om zijn regering na het vertrek van N-VA alsnog te redden, maar dat lukte toen niet. Nu wil Michel het opnieuw proberen: in het parlement is er deze legislatuur al een precedent geweest, toen Open Vld'er Patrick Dewael met steun van socialisten en groenen in het zadel werd gehesen als tijdelijk Kamervoorzitter.

Michel zou de Wetstraat 16 of het Europees commissariaat willen gebruiken als pasmunt: MR-kopstuk Didier Reynders zou naar de Europese Commissie gaan, waarna een CD&V'er tijdelijk premier wordt. Een ander scenario is dat Reynders Michel vervangt, waarna CD&V-europarlementslid en ex-minister Kris Peeters in beeld komt voor de Europese Commissie. De premier zou vooral naar CD&V kijken, omdat die partij de sleutel in handen heeft: koppelt ze zich los van N-VA, dan wordt een coalitie waarvan de liberalen en de socialisten de paarse as vormen mogelijk.

bron: Belga