Michel tovert Arco-regeling uit zijn hoed

Michel tovert Arco-regeling uit zijn hoed

De federale regering ziet een einde aan het licht van de Arco-tunnel. De holding ging in 2011 samen met Dexia kopje onder en sindsdien is er al verschillende keren tevergeefs geprobeerd om de verliezen van de investeerders, vooral ACV'ers, terug te betalen, maar Europa hield dat telkens tegen. Maar premier Michel toverde een oplossing uit zijn hoed.

Concreet zullen de coöperanten gedeeltelijk vergoed worden, al sprak de premier zich nog niet uit over exacte getallen. De terugbetaling van die verliezen moet in 2017 van start gaan. De regering zal een taskforce oprichten die samen met minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) de bepalingen van de regeling de komende maanden en weken concreet zal uitwerken. Eerder stemde Beweging.net, het vroegere ACW, er al mee in om ook een deel van de verliezen op zich te nemen.

Het Arco-dossier was vooral van groot belang voor CD&V, gezien de link met het ACV. Toch stelt vice-minister Kris Peeters (CD&V) dat het akkoord niet als pasmunt gebruikt werd voor de uitstel van een compromis over de meerwaardebelasting. "Er was reeds een akkoord over Arco in de loop van de onderhandelingen", aldus de minister van Werk.