Michel reageert op tegenvoorstel CGSP en CSC: "Onderhandelingen zijn afgelopen"

Michel reageert op tegenvoorstel CGSP en CSC: "Onderhandelingen zijn afgelopen"

"De onderhandelingen zijn afgelopen." Dat is het antwoord van premier Charles Michel op het tegenvoorstel dat de Franstalige cipiersbonden CGSP-AMiO en CSC hebben gelanceerd. Die twee bonden weigerden het protocolakkoord dat minister van Justitie Koen Geens met de andere vakbonden afsloot, te ondertekenen. De twee Franstalige vakbonden, die nog steeds aan het staken zijn in de Brusselse en Waalse gevangenissen, vragen in hun tegenvoorstel dat de 7.075 voltijdse equivalenten (FTE's) worden behouden tot het einde van de regeerperiode, hoewel ze aanvankelijk gevraagd hadden om het kader van 2014 te behouden, te weten 7.241 FTE's.

Maar de regering laat verstaan dat er van nieuwe onderhandelingen geen sprake meer kan zijn. "Minister Geens heeft twaalf keer samengezeten met de vakbonden op één maand. De onderhandelingen zijn afgelopen. Twee derde van de vakbonden keurt het akkoord met minister Geens goed. De minister zal het nu in de praktijk brengen."

De drie Nederlandstalige bonden ACV, ACOD en VSOA en de Franstalige liberale vakbond SLFP keurden het protocolakkoord van Geens vorige week goed. "Minister Geens en de regering blijven ter beschikking om CGSP en CSC te ontvangen om het akkoord te ondertekenen", reageert de premier via zijn woordvoerder. "Het akkoord voorziet in 480 bijkomende bewakers, gevangenisrenovatie en zelfs, via het Masterplan, de bouw van nieuwe gevangenissen. Dat is erg mooie inspanning."

bron: Belga