Michel pleit bij Saoedische koning Salman voor meer stabiliteit in Midden-Oosten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Premier Charles Michel heeft vandaag in de marge van een Arabisch-Europese top in het Egyptische Sharm el-Sheikh een onderhoud gehad met de Saoedische koning Salman. De ontslagnemende eerste minister brak er een lans voor meer stabiliteit in het Midden-Oosten. "Er is een vorm van koude oorlog tussen Saoedi-Arabië en Iran. Of het nu in Jemen, Libië of op andere plaatsen is, er is de facto een strijd tussen deze twee regionale actoren", zo lichtte Michel toe. "Wij pleiten dus voor meer stabiliteit en dialoog, maar ook voor het vermijden van unilaterale daden."

Tijdens het gesprek met koning Salman wees Michel er ook op dat de Europese Unie van Saoedi-Arabië een actieve rol in de strijd tegen terrorisme verwacht. Eerder deze maand wees de Europese Commissie Saoedi-Arabië aan als één van de landen die te weinig doet tegen het witwassen van crimineel geld en de financiering van terroristische activiteiten.

Ook de ruchtmakende dood van de blogger en journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanboel kwam ter sprake. Khashoggi was een hevige kritikaster van kroonprins Mohamed ben Salman, maar die ontkent elke betrokkenheid bij de moord. Het Saoedische regime stuurde in die periode verscheidene, tegenstrijdige versies van de feiten uit, en hield het er uiteindelijk op dat Khashoggi was gedood tijdens een operatie die niet door de machthebbers was goedgekeurd.

Michel bevestigde dat hij de kwestie had aangekaart bij koning Salman. "Er is geen taboe, het is noodzakelijk om ons standpunt te verdedigen", onderstreepte de premier, die vroeg om duidelijkheid over de affaire te verschaffen.

bron: Belga