Mexico "gelooft niet in muren", zegt president

Mexico "gelooft niet in muren", zegt president

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft woensdag gezegd dat Mexico "niet gelooft in muren". Hij reageerde daarmee op de ondertekening door de Amerikaanse president Donald Trump van een decreet voor de bouw van een muur langs de grens met Mexico. Tegelijk beloofde hij de Mexicaanse migranten in Amerika te zullen beschermen. "Ik betreur en veroordeel de beslissing van de Amerikaanse regering om door te gaan met de bouw van een muur die ons al jaren verdeelt in plaats van te verenigen, op een grens die ons al jaren meer verdeelt dan verenigt", aldus Nieto in een televisietoespraak.

"Ik heb het ook al keer op keer gezegd, Mexico zal niet betalen voor de muur", herhaalde hij. Bij het ondertekenen van het decreet zei Trump dat de muur in eerste instantie door Amerika zelf gefinancierd zal worden, maar later "voor honderd procent" door Mexico zou worden terugbetaald.

Nieto zei ook dat hij de 50 Mexicaanse consulaten in Amerika gevraagd heeft "ware verdedigers te worden van de rechten van de Mexicaanse migranten".

De Mexicaanse oppositie riep de president op om zijn geplande bezoek aan Washington van volgende week af te zeggen, uit protest tegen de bouw van de muur. In zijn toespraak zei Nieto niet of hij aan die oproep gehoor gaat geven.

Trump wil de muur op de Mexicaans-Amerikaanse grens bouwen om illegale migranten buiten te houden. Naar schatting zijn er zo'n 11 miljoen illegale migranten in de VS, voornamelijk uit Mexico en de rest van Latijns-Amerika.

bron: Belga