Mexicanen betalen metro-rit met zweet

In een poging om het obesitas-probleem terug te dringen, heeft het stadsbestuur van Mexico City een origineel initiatief genomen. In verschillende metrostations kunnen reizigers hun rit voortaan betalen door te squatten.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Wat overgewicht betreft, moeten de Mexicanen tegenwoordig amper onderdoen voor hun rijkere buren uit de Verenigde Staten. Volgens officiële cijfers kampt bijna 70% van de volwassenen er met overgewicht. In de hoofdstad Mexico City is het probleem zelfs zo groot geworden dat het stadsbestuur alle middelen wil inzetten om de strijd tegen de overtollige kilo's aan te gaan.

Een van de initiatieven is de invoering van zogenoemde 'health stations' in metrostations. Het gaat om machines die registreren hoeveel squats reizigers uitvoeren. In ruil voor tien kniebuigingen hoeven ze niet te betalen voor hun rit, waarvan de prijs onlangs gestegen is van 3 naar 5 pesos. De reizigers krijgen ook te horen hoeveel calorieën ze verbruikt hebben.

De Mexicanen haalden voor hun initiatief de mosterd in Rusland (foto), waar een gelijkaardig systeem werd ingevoerd in de aanloop naar Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji. Elke dag nemen meer dan vijf miljoen mensen de metro in Mexico City.