Mexicaanse president wil corruptie aanpakken

Mexicaanse president wil corruptie aanpakken

Prinses Astrid en de ministers die deelnemen aan de economische missie naar Mexico hebben een "heel open en goed gesprek gehad" met de links-populistische Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador. Dat heeft Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) gezegd na afloop van de ontmoeting. "De president heeft de elementen waar we op hoopten ook echt naar voor gebracht. Hij wil de corruptie aanpakken, en dat is essentieel voor onze bedrijven. Ik zie opportuniteiten", aldus Muyters. "Er waren twee grote luiken in het gesprek", zegt de minister. "Het eerste betrof de armoede in Mexico, en het grote verschil in welvaart tussen het noorden en het zuiden van het land. López Obrador wil voor meer gelijkheid zorgen door economische heropleving. Het tweede luik ging over die economische heropleving. En daarvoor moeten het geweld en de corruptie in Mexico aangepakt worden."

Muyters heeft in Mexico te kennen gegeven dat het aanpakken van de corruptie voor de Vlaamse bedrijven en investeringen in Mexico zeer belangrijk is. "De Mexicaanse president gaf aan een internationale aanbesteding te zullen uitschrijven van 4 miljard dollar voor gezondheidszorg. Voorts is er veel potentieel inzake telecommunicatie, aangezien slechts een kwart van Mexico vlot toegang heeft tot internet of mobiele telefonie. Mexico heeft ook een belangrijke spoorverbinding van zowat 250 kilometer tussen havens aan de Stille en Atlantische oceaan, die het wil vernieuwen en waarvoor partners gezocht worden voor publiek private samenwerking."

De Mexicaanse president, zelf afkomstig uit het zuiden van het land, wil voorts de productie van cacao, die er zwaar gedaald is, weer aanwakkeren. "En dan is een link met de Belgische chocolade niet ver weg", aldus Muyters.

De Belgische handelsmissie is de eerste voor de nieuwe regering en president van Mexico.

bron: Belga