Metro's Leesclub: het verdict van 'Noord' van Sien Volders

Metro's Leesclub: het verdict van 'Noord' van Sien Volders

"Sien Volders kan goed schrijven. Stilistisch ziet het er allemaal heel goed uit. Je voelt dat ze schrijft over een plaats, een tijd, een sfeer en een onderwerp waar ze zelf enige verwantschap mee heeft. Ik wist niet dat er zoveel manieren bestonden om een troosteloze toendra of een treurig dorpje te beschrijven. Bovendien zitten de grote thema's van het leven in het boek verwerkt." Stijn (Studio Brussel-presentator, 40)

Wat vind je positief?

"De vlotte schrijfstijl met de korte, snedige zinnen en helder taalgebruik. Elsschottiaans. Dankzij de aanschouwelijke natuur- en landschapsbeschrijvingen lijkt het alsof er een film in je brein wordt geprojecteerd bij het lezen." Eddy (milieu-ingenieur, 58)

"Ik heb een nieuwe schrijfster leren kennen en ik ben heel erg benieuwd naar haar volgende werk. Het is een boek dat ik zelf niet zou uitgekozen hebben op basis van de korte inhoud, maar het is me 200% meegevallen!" Karen (bediende, 41)

"Ik wilde vrijwel meteen verder lezen om de personages beter te leren kennen, samen met hun geheimen en hun verleden. Het verhaal is ook bijzonder. Het gaat over gewone mensen die allemaal hun eigen talenten hebben." Laura (leerkracht, 23)

Wat negatief?

"Soms had ik de indruk dat het verhaal eerder een opsomming van gebeurtenissen was waardoor ik niet mee kon gaan in de diepgang die de schrijfster voor ogen had. Ook de tijdsprongen op het einde van het boek, vond ik verwarrend."  Evelien (test-analyst, 30)

"Mensen die niet houden van lange beschrijvingen of weinig affiniteit hebben met desolate gebieden in Noord-Canada kunnen zich wel eens de vraag stellen waar het boek nu eigenlijk precies over gaat. Het is geen boek waar je instant vrolijk van wordt. Dat hoeft ook niet, maar eens lachen kan - wat mij betreft - geen kwaad." Stijn

Aan welk nummer doet het je denken?

"Door de aard van het verhaal en de natuurlijke omgeving, deed het mij denken aan de film ‘The Broken Circle Breakdown' en het liedje ‘If I Needed You'. Het roept bij mij dezelfde sfeer op: dramatisch en melancholisch." Eddy

"‘Ring of Fire' van Johnny Cash. Omdat de sfeer die beschreven wordt in het boek vaak wat pub- of café-achtig is en dat link ik meteen aan Johnny Cash!" Evelien