Metropolen in 2025 diesel-vrij

Zowel Parijs, Madrid, Mexico Stad als Athene zullen vanaf 2025 auto's die op diesel rijden verbannen. Dat zijn ze overeengekomen tijdens een bijeenkomst van burgervaders.
door
Lennart
Leestijd 1 min.

Tijdens de C40-bijeenkomst in Mexico, waar burgemeesters van steden van over heel de wereld samenkomen, hebben vier steden zich bereid getoond tegen 2025 alle auto's te weren die diesel gebruiken als brandstof. Het zijn niet de eerste grootsteden die zo'n voornemen hebben gemaakt. Het Japanse Tokyo besloot eerder al de meest vervuilende wagens uit de stad te houden.

Luchtverontreiniging is een problematiek in vele metropolen. Gezondheidsorganisatie WHO maakte bekend dat vorig jaar zo'n 3 miljoen doden rechtstreeks kunnen gelinkt worden aan de verontreiniging.

Parijs gaat voorop in de strijd voor gezonde lucht. Er mag bijvoorbeeld sinds een tijdje geen enkele auto die voor 1997 gebouwd werd, de stad in. De bekendste winkelstraat van de Franse hoofdstad, de Champs Elysées, wordt ook een keer per maand autovrij gemaakt. Er kan echter nog veel verbeterd worden.