Metro testte de Secret Cinema van Kinepolis

Metro testte de Secret Cinema van Kinepolis

Het idee achter Secret Cinema by Kinepolis is even slim als eenvoudig: films worden afgespeeld op een unieke locatie die tot op het laatste moment geheim blijft. Ter plekke wordt er alles aan gedaan om filmfanaten vanaf minuut één helemaal in het verhaal te trekken. Voor mij staat er vanavond de horrorfilm ‘The Nun' op het programma.

Het hele gebeuren speelt zich af in Monasterium Poortackere in Gent, een multifunctioneel klooster waar ik op gepaste wijze begroet word. Ik krijg geen toegangsticket, maar wel een paternoster en een bidprentje. Verder weerklinken er kerkelijke liederen en schept de rijkelijk aanwezige wierookwalm een geheimzinnig sfeertje. Een bevreemdende, maar unieke ervaring, en dat is ook exact waar de bioscoopketen op hoopt.

Verrassingseffect

«De afgelopen jaren zijn we sterk gaan inzetten op beleving», legt marketing manager Karen Vanstaen uit. «Secret Cinema past perfect in die visie en is niet te vergelijken met een gewoon bioscoopbezoek. We halen alles uit de kast om het publiek zoveel mogelijk te verrassen.»

Om dat alles klaar te spelen, staat er een heel leger acteurs klaar om de bezoekers op te vangen. Een van hen is de 62-jarige Marie-Paula Vermeulen. In het gewone leven is ze op pensioen, vandaag lokt ze als waarzegster de nietsvermoedende bezoekers mee naar haar tent voor een toekomstvoorspelling. «Mensen reageren verrast maar enthousiast», klinkt het. «Het is duidelijk dat ze dit niet kennen en al helemaal niet verwachten.»

Logische keuze

Met ‘The Nun' opteert Kinepolis voor een logisch verhaal om de spits af te bijten. Heel veel elementen zijn relatief gemakkelijk te vertalen naar een real life ‘filmset'. De vraag is nu hoe de bioscoopketen diezelfde klus zal klaren voor andere, minder evidente genres. «Deze film leent zich inderdaad perfect voor zoiets, maar dat wil niet zeggen dat we in de toekomst enkel horror zullen brengen. We willen ons niet vastpinnen op één bepaald soort film of genre», klinkt het bij Vanstaen. Erg concreet zijn die plannen vooralsnog niet. «Momenteel zijn we volop aan het brainstormen over de volgende edities, maar er staat nog niets vast.»

Wat wel vaststaat, is dat Kinepolis met dit concept een hit te pakken heeft. ‘The Nun' speelt vier dagen in het klooster, goed voor zo'n 190 tickets per dag. En die blijken zeer gegeerd. Nochtans betaal je voor een tweetal uurtjes griezelen 25 euro, aanzienlijk meer dan een gewoon bioscoopbezoek. «Ik ben een echte schrikschijter, dus dit is voor mij de perfecte horrorervaring. Hier betaal ik graag wat extra voor», getuigt de 21-jarige filmfanaat Patrick na afloop. De lichte paniekaanvallen bij het naar huis wandelen neemt hij er met veel plezier bij.

(mh)

‘The Nun' draait vanavond voor de laatste keer in het Gentse Monasterium Poortackere en vanaf woensdag in de gewone zalen.