Metro test mobiliteitshype

Metro test mobiliteitshype

De emicro one, het nieuwe mobiliteitssnufje van Micro, is ‘s werelds eerste lichtgewicht step die elektrisch wordt aangedreven. In het achterwiel zit een geruisloze motor van 500 watt die door middel van een sensor elke stepbeweging detecteert. Telkens als je een ‘kick' geeft, gaat de step in versnelling.

Plooibaar alternatief

De motion control technologie voor de e-step werd ontwikkeld in samenwerking met de Technische Universiteit van Lausanne in Zwitserland. De urban look met de zwarte strakke uitvoering komt uit het design lab van Peugeot. Volgens zaakvoerder Paul Baetens is de step "een perfect alternatief voor vouwfietsen, maar dan lichter en handiger." Het vehikel weegt 7,5 kilo en kan makkelijk opgeplooid worden. Al mocht dat voor journaliste Jolien (foto, links) compacter.

Even wennen

De e-step kan in drie standen gebruikt worden: eco, standard of sport – waarmee het toestel een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur kan bereiken. Afremmen doe je door met de hiel op de achterste wielrem te duwen, waardoor energie wordt gerecupereerd. "Het kind in mij sprong enthousiast op de step, maar het was weer even wennen om er vlotjes mee te bollen. Vooral de remmingstechniek vraagt wel wat oefentijd", zegt journaliste Charlotte (rechts).

In de stad

De batterij van de emicro one is opgeladen in één uur tijd en heeft een rijbereik van 18 kilometer. "De emicro one is de ideale oplossing voor wie zich in de stad wil verplaatsen en een korte afstand snel wil overbruggen", stelt woordvoerder Baetens nog, al lijkt het voor Jolien "niet zo evident om de voetgangers in de stad te omzeilen zonder hen daarbij te storen." Bovendien schrikt ze van het prijskaartje van 995 euro.

Test de step

Vanaf maart zal de emicro one in België verdeeld worden door Odissey. Het is sinds 2010 de exclusieve partner van Micro Mobility, een Zwitsers bedrijf dat steppen voor elke leeftijdsgroep verdeelt in meer dan 80 landen. Het emicro one-model is dit weekend voor de eerste keer in België te bezichtigen én te testen op de stand van Odissey op Velofollies, de grootste fietsbeurs van de Benelux in Kortrijk.

Door Charlotte De Cort

Foto Metro