Metro telt af naar de films van 2014

door
Hans
Leestijd 4 min.

Tien… Negen… Acht… Zeven… Met oudjaar hebben we weer eens bewezen hoe goed we allemaal kunnen aftellen, en daar gaan we in 2014 gewoon mee door. Op Scorsese's heerlijke ‘The Wolf of Wall Street' hoeft u sinds vandaag niet langer te wachten, maar naar heel wat andere films is het nog weken of maanden aftellen. Doet u mee?

10. American Hustle (12/02)

Eind dit jaar haalt Jennifer Lawrence opnieuw pijl en boog boven in ‘The Hunger Games: Mockingjay Pt. I', maar eerst maakt ze haar opwachting in de swingende seventiesfilm ‘American Hustle'. David O. Russell herenigt haar daarin met ‘Silver Linings Playbook'-maatje Bradley Cooper. Het beruchte FBI-onderzoek Abscam, dat corrupte politici moest ontmaskeren, dient als historische achtergrond.

9. Godzilla (14/05)

Als er één tentpole is waar we in 2014 naar uitkijken, dan wel ‘Godzilla'. Ja, alwéér hij. Waarom we toch vermoeden dat dit meer wordt dan opgewarmde kost? Regisseur Gareth Edwards bewees met ‘Monsters' al dat monsterfilms ook vol poëzie kunnen zitten, en ook de cast boezemt vertrouwen in: Bryan ‘Walter White' Cranston verschijnt voor het eerst sinds de afloop van ‘Breaking Bad' op het grote scherm, en ook Juliette Binoche doet mee.

8. Deux Jours, Une Nuit (releasedatum onbekend)

Heel wat cinefielen houden hun hart vast voor de nieuwe van Luc en Jean-Pierre Dardenne. De broers gaan namelijk samenwerken met de niet door iedereen even graag geziene Marion Cotillard. Het is niet van hun gewoonte om met supersterren te werken, maar wij weten het nu al zeker: in de handen van de Dardennes wordt Cotillard van alle glamour gestript, totdat alleen maar rauwe eerlijkheid overblijft. Ze speelt een vrouw die haar collega's moet overtuigen om hun bonussen te laten varen, zodat zij haar job niet verliest.

7. Animal Rescue (releasedatum onbekend)

Na ‘Rundskop' maakte Michaël R. Roskam de oversteek naar Hollywood, en daar krijgen we dit jaar het eerste resultaat van te zien. ‘Animal Rescue' is gebaseerd op een kortverhaal van Dennis Lehane, wiens boeken ‘Shutter Island' en ‘Mystic River' respectievelijk door Martin Scorsese en Clint Eastwood werden verfilmd. Matthias Schoenaerts staat tegenover Tom Hardy en Noomi Rapace, James Gandolfini speelt zijn laatste filmrol.

6. Noah (9/04)

Darren Aronofsky (‘Black Swan') is niet vies van een beetje ambitie – getuige zijn megalomane flop ‘The Fountain' –, maar ‘Noah' wordt zijn eerste echte blockbuster. In Amerika schreeuwen christenen nu al moord en brand, want Aronofsky schildert de Bijbelse Noë (rol van Tom Hanks) af als een door visioenen geplaagde geesteszieke. Benieuwd.

5. Untitled Terrence Malick Project (releasedatum onbekend)

De titel kan nog beter, vinden wij, maar voor de rest hebben we er alle vertrouwen in dat Terrence Malick ons dit jaar zijn uitschuiver genaamd ‘To The Wonder' zal doen vergeten. De film speelt zich af in de Texaanse muziekscene, en zou gaan over twee kruisende liefdesdriehoeken. Op de hoekpunten staat schoon volk als Ryan Gosling, Rooney Mara, Michael Fassbender, Cate Blanchett en Natalie Portman. Als ze er niet uitgeknipt worden, ten minste.

4. Inherent Vice (releasedatum onbekend)

Met ‘The Master' knokte Paul Thomas Anderson zich vorig jaar ons eindejaarslijstje binnen, en wie weet speelt hij dat in 2014 wel weer klaar. ‘Inherent Vice' wordt een in wietwalmen gedrenkte noir over een drugsverslaafde privédetective die de verdwijning van zijn ex onderzoekt. Robert Downey Jr. zou aanvankelijk de hoofdrol spelen, maar uiteindelijk koos Anderson opnieuw voor Joaquin Phoenix.

3. 12 Years A Slave (22/01)

In ‘Django Unchained' rakelde Quentin Tarantino vorig jaar op zijn geheel eigen manier het Amerikaanse slavernijverleden op. Dit jaar doet Steve McQueen (‘Shame') hetzelfde, maar dan zonder de lichtjes perverse humor die ‘Django' zo controversieel maakte. '12 Years A Slave' is het waargebeurde relaas van Solomon Northup, een vrije zwarte die halverwege de negentiende eeuw in de slavernij gedwongen wordt. Bikkelhard.

2. Her (19/03)

Daar is-ie weer, Joaquin Phoenix. In het futuristische ‘Her' van Spike Jonze (‘Where The Wild Things Are') wordt hij verliefd op Scarlett Johansson, of beter… op haar stemgeluid. Johansson is niet te zien in de film, maar leent wel haar zwoele stem aan een Siri-achtig computerprogramma. Bij de Golden Globes werd Johanssons prestatie genegeerd, bij de Oscars zou het volgens sommigen wel eens anders kunnen lopen.

1. Interstellar (5/11)

Christopher Nolan (‘Inception') houdt naar goeie gewoonte de lippen stijf op elkaar over zijn nieuwste project. Maar het weinige dat we over ‘Interstellar' weten, is genoeg om onze enthousiasmemeter tilt te doen slaan. De plot klinkt heerlijk mysterieus: een groep astronauten duikt voor het eerst een wormgat in, op weg naar onverkende uithoeken van het heelal. Wordt dit Nolans eigen ‘2001: A Space Odyssey'?

Lieven Trio