Metro-journalist Nicolas viert vandaag zijn 8ste verjaardag

Metro-journalist Nicolas viert vandaag zijn 8ste verjaardag

Wanneer vier jij je verjaardag eigenlijk?

"De 29ste, als er één is (lacht). Maar mijn ouders hebben nooit een onderscheid gemaakt. Ik krijg altijd gelukwensen op 28 februari. Of op 1 maart, omdat ik vaak te horen krijg dat ik de 28ste nog niet eens geboren was. Eigenlijk heb ik dus elk jaar twee verjaardagen, in plaats van geen. Cool!"

Heb je speciale herinneringen aan die verjaardagen?

"Elke 29 februari is wel een beetje speciaal. Ik vroeg me onlangs nog af wanneer ik dat voor het eerst besefte. Ik herinner me vooral dat ik altijd moest uitleggen hoe zoiets kan. Als ze mijn geboortedatum vragen op een administratieve dienst of voor een inschrijving, is er altijd die grijns of pure verbazing. Als kind begrijp je nog niet goed waarom, maar op een bepaald moment besef je dat er wel degelijk zoiets bestaat als een 29ste februari, ook al zijn er vier keer minder mensen dan gebruikelijk voor dit soort verjaardagen."

Heeft het een invloed op je dagelijkse leven?

"Ik heb nooit problemen gehad, behalve als ik formulieren op internet moet invullen. Standaard krijg je altijd 28 dagen in februari. Je moet dus beginnen prutsen en de datum veranderen om de 29ste te vinden. En soms bestaat die gewoon niet. Op administratief vlak is er geen vuiltje aan de lucht. Ik ben volwassen verklaard na 18 echte jaren. En ik ben nog nooit iets geweigerd omdat ik officieel pas 4 jaar ben (lacht)."

Wat vind je zelf van dat speciale trekje?

"Ik vind het wel origineel. Het is leuk, omdat het niet veel voorkomt… tot er in je klas nog iemand zit die op 29 februari geboren is. In hetzelfde jaar. Dat was wel even schrikken! Op Facebook is er een groep ‘Ik ben geboren op 29 februari en ben daar trots op'. Niet dat ik daar speciaal trots op ben, maar het is wel een goeie gespreksopener (lacht). Ik zie het eerder als een originele toets in plaats van iets speciaals. Ik ben kleurenblind, dat is pas speciaal! Daar krijg ik trouwens veel meer vragen over dan over 29 februari. Maar dat is nog moeilijker uit te leggen."

Heb je al wat speurwerk verricht naar de achtergrond van het schrikkeljaar?

"Ik kan het hoe en waarom van schrikkeljaren nog altijd niet duidelijk uitleggen. Ze werden ingevoerd om de cyclus van de hemellichamen dichter te benaderen en om ijkpunten in de tijd te hebben. Maar als kind leer je gewoon dat er om de vier jaar een extra dag is. Het enige dat ik weet is dat er geen enkele bekende ster geboren is op 29 februari!