#MeToo: Belgische vrouw filmt viespeuk op de trein

#MeToo: Belgische vrouw filmt viespeuk op de trein

De 29-jarige Elke was recent nog het slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. Op Facebook is ze naar buiten getreden met haar nare ervaring. "Ik heb veel te lang gezwegen en daar heb ik geen zin meer in", zo schrijft ze op haar account.

In haar post vertelt de vrouw dat ze rustig op de trein zat, totdat een man in haar buurt kwam zitten. Hij bleef nadrukkelijk naar haar staren en begon zichzelf zelfs te bevredigen. Bij het bericht plaatste ze ook beelden van het incident. "Een man neemt plaats schuin tegenover mij en begint naar mij te staren met een blik die ik heel goed ken. Die veel vrouwen goed kennen. Te langdurig, te nadrukkelijk, een venijnig randje. Ik doe wat ik lang geleden braaf heb geleerd: zijn blik vakkundig negeren. Ik post iets op Instagram, stuur een bericht over grappige gespreksflarden die ik eerder opving. In mijn ooghoek zie ik beweging en plots dringt het tot mij door dat de viezeblikkenwerper vlijtig aan het masturberen is. Geloof het of niet, het filmpje capteert hem op een onkarakteristiek kalm moment."

Ze vertelt ook dat dit voorval jammer genoeg geen uitzondering is. "Het is 18 jaar geleden sinds ik voor het eerst door een volslagen vreemde werd lastiggevallen op straat. 11 jaar was ik toen. Er is sindsdien geen jaar voorbijgegaan zonder een of ander gelijkaardig voorval. Opmerkingen, achtervolgen, aanraken. Ik kan moeilijk verwoorden hoe ontzettend om-te-kotsen-beu ik het ben. Hoeveel boosheid ik daarover geaccumuleerd heb. Veel te vaak heb ik niets gezegd of incidenten geminimaliseerd."

Beelden als bewijs

Elke wil een treinbegeleider te waarschuwen, maar besluit eerst "zijn vertier" te filmen als bewijs. "Om te anticiperen op het onvermijdelijke in vraag stellen van wat ik gezien heb. (Als ik iets geleerd heb is het dit: luister naar vrouwen wanneer ze vertellen over de seksuele intimidatie die ze hebben meegemaakt. Ze hebben de gebeurtenissen al honderd keer geminimaliseerd nog voor ze ermee naar buiten treden.)"

Ze twijfelt nog even om het gezicht van de man te filmen, maar durft niet uit angst voor een agressieve reactie. Gelukkig wordt de vrouw goed opgevangen door enkele treinbegeleiders. "Ze drukken me onmiddellijk op het hart dat ik niet overdrijf en hen al zeker niet stoor. Wanneer we terugkeren naar de bewuste plaats, is de man vertrokken. Ze vragen mij om een beschrijving, maar ik weet al niet meer zeker wat hij aanhad. Het is best moeilijk om iemand te beschrijven wanneer je heel hard je best hebt gedaan om níet naar hem te kijken. Het filmpje kwam dus meteen van pas om te zien naar wat voor kleren ze moesten zoeken."

"Gedeelde smart is halve smart"

Achteraf besluit Elke dus om de beelden te delen op Facebook. "Niet om te disciplineren of iemand aan de schandpaal te nagelen", benadrukt ze. "Omdat ik mij wil afreageren. Omdat ik iets heb meegemaakt dat mij geraakt heeft en het delen dat minder erg maakt. Omdat ik sympathie wil zonder honderd keer mijn verhaal te moeten doen – de beelden spreken voor zich. Omdat ik erkenning wil voor dit soort shit, dat voor sommigen misschien zeldzaam en exotisch is maar voor mij en vele anderen een veel te dagelijkse realiteit. Omdat sommige mannen nog altijd denken dat #metoo een hoop aanstellerij is. En misschien omdat ik jullie allemaal ook oncomfortabel wil maken want gedeelde smart is halve smart (sorry allemaal)."

Als afsluiter van haar bericht doet de 29-jarige nog een belangrijke oproep. Ze vraagt om te luisteren naar anderen die ook geconfronteerd werden met iets dergelijks en om zulke ervaringen niet te minimaliseren.