Meteorietenregen blijkt onverhoopte bron van inkomsten voor Turks dorpje

Meteorietenregen blijkt onverhoopte bron van inkomsten voor Turks dorpje

De provincie Bingol, in het oosten van Turkije, werd in september getroffen door een meteorietenregen. De bevolking van het dorpje Sar?çiçek kamt de omliggende velden nog steeds uit, op zoek naar meteorietfragmenten. Volgens de Turkse nieuwssite Haberturk kunnen die fragmenten immers heel wat geld in het laatje brengen.

Tos dusver was de meteorietenregen goed voor meer dan één miljoen Turkse lira, ofwel een slordige 325.000 euro. De prijs voor een gram meteorietfragment zou oplopen tot bijna 60 euro.

Uit de 3.200 inwoners van Sar?çiçek had Hasan Beldek misschien nog het meeste geluk. De dertigjarige man vond een brok van maar liefst anderhalve kilogram. Zijn zoektocht vatte hij aan nadat zijn schoonmoeder constant aan het zeuren was over de meteorietfragmenten.

"Op een bepaald moment kon ik het niet meer aan. Ik besloot eropuit te trekken en mijn geluk te beproeven", getuigt hij aan Haberturk. "Nadat ik drie of vier uur gezocht had, zag ik plots een stralende zwarte steen, die groter dan de vuist van een man is."

Beldek weigerde al biedingen van 115.000 euro, omdat hij gelooft dat hij een nog hoger bedrag kan vangen voor de steen. Het geld dat hij voor de steen krijgt, zal Beldek gebruiken om met zijn broers een bakkerij te openen in Istanboel.