Metalen haan van iconische torenspits Notre-Dame teruggevonden

Metalen haan van iconische torenspits Notre-Dame teruggevonden

Een lid van de restauratiegroep GMHistoriques heeft de metalen haan tussen het puin gevonden. Jacques Chanut, voorzitter van de Franse bouwfederatie, stak zijn enthousiasme na de vondst niet onder stoelen of banken. “Ongelooflijk! Een van de leden van GMHistoriques heeft de haan teruggevonden die op de torenspits stond”, zei hij op Twitter.

Een minister van Cultuur bevestigde dat het inderdaad om de bewuste haan gaat die op de 91 meter hoge torenspits, die een uur na het begin van de brand naar beneden stortte, stond. “Er zit een deuk in, maar hij kan volledig gerestaureerd worden”, klonk het.

Spirituele bliksemafleider

In de metalen haan zaten enkele historische items, zoals een relict van Dionysius van Parijs en Genoveva van Parijs; en een van de zeventig doorns van de kroon van Jezus. Volgens geschiedkundigen diende de haan als een ‘spirituele bliksemafleider' om de 850 jaar oude kathedraal en de Parijzenaars te beschermen.

Incroyable! Un de nos adhérents du @GMHistoriques a retrouvé dans les décombres le coq du haut de la flèche de #NotreDame Son intuition était la bonne! Merci à nos bâtisseurs passionnés du patrimoine pour leur engagement: Le savoir-faire français est là. #ReconstruireNotreDame pic.twitter.com/EG2yyj28Bm

— Jacques CHANUT (@chanutj) April 16, 2019