Met nat haar gaan slapen, goed idee of ongezond?

Met nat haar gaan slapen, goed idee of ongezond?

“Het is een oude mythe dat je van koude ziek wordt”, zegt Dr. William Schaffner aan Time Magazine. “Het idee bestaat nog steeds, maar is al lang ontkracht door onderzoek. Je vat sneller een verkoudheid in de winter, maar dat heeft te maken met de verspreiding van virussen. Je kunt geen verkoudheid krijgen omdat je het koud hebt. Dat natte haar zal je dus niet ziek maken.”

Verder zorgen natte haren ook niet voor extra bacteriën. “Er wordt ook wel eens gezegd dat bacteriën zich gemakkelijker op je kussen verspreiden door je natte haren. Bacteriën en virussen die je ziek maken, komen niet zomaar spontaan op je kussen terecht", verklaart Schaffner.

Haar

Van natte haren word je dus absoluut niet ziek, maar als je een glanzende en sterke haardos wilt, raden we slapen met nat haar toch af. “Voor je haar is het niet aangeraden te slapen met natte haren“, zegt Dr. George Cotsarelis, een professor dermatologie. “Na een tijd kan de beschermende laag van een haarfollikel beschadigd raken. Daardoor kan water de follikel beschadigen en dat leidt tot verlies van glans en elasticiteit.” Conditioner kan je kapsel er wel weer bovenop helpen.

Huid

Andere stemmen beweren dan weer dat je huid het 's anchts moet ontgelden als je met nat haar onder de lakens kruipt. “Als je op je buik of zij slaapt, kan het natte haar voor lichte irritatie op je gelaat zorgen”, zegt Adam Friedman, professor dermatologie. “Bovendien kan het water in je natte haar verdampen en dat kan zorgen voor een droge huid. Maar veel mensen slapen met nat haar en ervaren geen problemen.”

Bron: feeling.be