Met het gezin de bergen in: een vakantie vol verrassingen

Met het gezin de bergen in: een vakantie vol verrassingen

Menuires ligt op 1850 meter boven de zeespiegel, in het Franse departement Savoie (regio Auvergne-Rhône-Alpes). Het enige dorp dat nog hoger ligt, is Val Thorens, meteen ook de hoogstgelegen plek van Europa (2300 meter). Beide behoren tot de lager gelegen gemeente Saint-Martin-de-Belleville, die samen met Meribel en Courchevel de Drie Valleien vormt, het grootste skigebied ter wereld met zo'n 300 kilometer aan pistes.

Voor elk wat wils

Aan wintersportfanaten heeft dit gebied dus niks meer te bewijzen. Maar om ook zomertoeristen aan te trekken, speelt Menuires zijn infrastructuur uit: twee zwembaden (waaronder een waterpark), een erg compleet sportcentrum, een well­nesscentrum, een Fun Park en een rodelbaan voor de allerkleinsten.

Voor nog geen 6,50 euro per dag kan je een kaart kopen die toegang geeft tot meer dan twintig activiteiten en kortingen op nog een heleboel andere: zijdeschilderen, poker, dorpsfeesten, barbecue voor tieners, tentoonstellingen, markten, shows, sofrologieworkshops, sporttornooien... Voor elk wat wils!

Drie keer getest

Naast de onaantastbare wandeltochten blijven natuursporten de echte koningen van de vallei. Samen met Thelma (9 jaar), Liam (12 jaar), hun papa en zijn vriendin hebben we er drie getest: afdaling met de mountainbike, via ferrata en buggy. Hier heerst een heel familiale sfeer en de toeristen leven op het ritme van de bergen. Ze gaan met andere woorden vroeg slapen om vroeg te kunnen opstaan en te profiteren van lange zomerdagen in openlucht. Let wel: op bijna 2000 meter hoogte koelt het ‘s avonds flink af, zelfs na een warme dag. Vergeet geen fleece mee te nemen. Nachtbrakers zijn er dus aan voor de moeite, maar gaan wel uitgerust, met een leeg hoofd en volle longen weer naar huis.

Na de inspanning...

Gezond leven, allemaal goed en wel, maar het is verdomd moeilijk niet te bezwijken voor de lokale producten die alomtegenwoordig zijn in de winkels en op de markten. Probeer maar eens te weerstaan aan een tartiflette of een raclette, zelfs bij meer dan 25°C... Vooral in een zaak als Chez Pépé Nicolas. Deze alpenchalet werd in 1957 gekocht door de voormalige burgemeester van Saint-Martin, Nicolas Jay. Zijn drie kleinzoons maakten er in 1986 een kinderboerderij en restaurant van. Het terras is bijzonder in trek bij liefhebbers van de keuken uit de Savoye. Een beetje lager is een picknick of barbecue langs de rivier een heel populair alternatief bij mooi weer.

Om dit stukje paradijs tussen Annecy, Grenoble en Turijn te bereiken, blijft de auto voor velen het favoriete transportmiddel. Reken op iets meer dan 900 kilometer en 9 uur rijden. Reis je ‘s nachts, dan kan je het station voor dag en dauw zien ontwaken. Een klein dutje, en je bent klaar om je vakantie te beginnen!

Tekst en foto's Jérôme Rombaux

Overnachten kan je met elk budget. Ons gezin logeerde in Le Hameau de la Sapinière, een viersterrenresidentie met charmante chalets, inclusief barbecue, speelzaal en spa. Ideaal om te relaxen na een goedgevulde dag.

www.lesmenuires.com