Met dit apparaat kun je zelf bloed nemen zonder een naald te gebruiken

Met dit apparaat kun je zelf bloed nemen zonder een naald te gebruiken

Niemand houdt er van om bloed te laten nemen. In het beste geval is het pijnloos en ben je snel uit de praktijk van de dokter. Maar dan zijn er die gevallen waar je uiteindelijk een dag verliest in de kliniek waarna een stagiair vijf keer een naald in je arm moet prikken voor hij een ader vindt.

Tasso Inc, een filiaal van de Universiteit van Wisconsin-Madison, heeft 3 miljoen federale subsidie gekregen om een apparaat ter grote van een pingpongbal te ontwikkelen dat gebruikers in staat stelt om hun eigen bloed pijnloos af te nemen in slechts twee minuten.

In plaats van dat er in een ader geprikt wordt, houdt de gebruiker het toestel tegen zijn of haar huid waarna een lichte onderdruk ontstaat en het toestel bloed trekt uit vele microscopisch kleine open kanalen die capillairen genoemd worden. Tijdens het proces, de capillaire werking, wordt het bloed verzameld in een container. Het apparaat kan op dit moment 0,15 kubieke centimeter bloed trekken, wat genoeg is voor de meeste routinetesten met inbegrip van testen op cholesterol, infectie, kankercellen en bloedsuiker.

"Wij denken dat het apparaat enorm handig kan zijn voor mensen die relatief vaak hun bloed moeten laten testen," zei Ben Casavant, vice-president en medeoprichter van Tasso Inc in een persbericht. "In plaats van een dure machine of apparatuur te kopen, verzenden wij je dit apparaat dat je twee minuten op je arm houdt en daarna terugstuurt naar het labo."

Als alles goed gaat, kan het product in 2016 op de markt komen, wat voor velen zal betekenen dat die ellendige tripjes naar de huisarts tot het verleden behoren.