Met deze vier tips blaas je verwaterde vriendschappen nieuw leven in

Met deze vier tips blaas je verwaterde vriendschappen nieuw leven in
Foto Pexels

De juiste fit

Stel jezelf de vraag of die vriendschap wel nog bij je past. Er is namelijk een reden waarom het contact verwaterde. Was die ene vriend elke dag aan het feesten terwijl jij elke avond bij je kinderen zat? Dan zijn jullie misschien gewoon uit elkaar gegroeid en is het tijd voor wat anders.

Bedenk daarbij ook waarom je de vriendschap nu nieuw leven wilt inblazen. Zo kan je dat meteen tijdens het eerste contact vertellen. «ik mis je fantastische advies» of «met je gaan sporten maakte eigenlijk wel mijn zaterdag» zijn daar goede voorbeelden van.

Stel je verwachtingen bij

Niet iedereen is klaar om vriendschappen weer op te pakken, wees daar dan ook op voorbereid. Tijdens de lockdown kan er heel wat veranderd zijn. Misschien heeft die ene vriendin nu kinderen, of is die andere collega net gescheiden. Zo’n dingen kunnen een invloed hebben op je relatie. Neem dat dan zeker niet persoonlijk.

Neem zelf de eerste stap

Wacht niet op die vriend of vriendin om iets te laten weten, maar neem zelf contact op. Een snel berichtje of telefoontje is het gemakkelijkste. Wees daarbij eerlijk over je intenties. Neem je contact op omdat je ergens hulp bij nodig hebt, laat dat dan eerlijk weten. «Ik zie dat je bij X werkt. Ik zou daar graag solliciteren. Kunnen we eens samenzitten voor wat tips?», zou bijvoorbeeld gepast zijn. Je wilt namelijk geen verkeerde verwachtingen creëren.

Kort en bondig

Houd het eerste contact kort en leg niet meteen al je vuile was op de tafel. Dat zou je trouwens ook niet doen op een eerste date. Ga voor een koffietje of een glaasje wijn en praat over onschuldige herinneringen die je samen deelt. Loopt alles goed? Dan kan je praten over meer intense onderwerpen. Op die manier bouw je je relatie rustig weer op en leer je elkaar opnieuw kennen.