Met deze tips verdrijf je de verveling aan tafel

Met deze tips verdrijf je de verveling aan tafel

De nonkels en tantes zitten te praten met een glas wijn in de hand, de kinderen maken het bont in de speelhoek. Klinkt dat als een herkenbaar tafereel? Geen betere manier dan spelenderwijs jong en oud met elkaar te verenigen.

1. Omgekeerd verstoppertje

Omgekeerd verstoppertje, ook wel Engels Verstoppertje, is een spel om in een groot huis of buiten te spelen. Eén iemand verstopt zich en de rest van de groep moet die persoon zoeken. Wie de verstopper vindt, zet zich erbij. Zo groeit de groep verstopte mensen, die zich eventueel ook mogen verplaatsen. Het spel is afgelopen als de laatste zoeker de groep verstoppers vindt.

2. Time's Up

Time's Up is een bestaand gezelschapsspel dat verkrijgbaar is in de winkel, maar in feite heb je aan pen en papier genoeg. Verdeel de familie in teams en laat elke deelnemer een naam van een bekend persoon schrijven op een papiertje. Per team krijgt een aangestelde verantwoordelijke de bokaal met papiertjes, vouwt er eentje open en omschrijft die persoon aan zijn teamleden. Die moeten binnen de minuut raden wie het is. Zijn ze juist, dan krijgen ze een overwinningspunt en neemt de verantwoordelijke telkens een volgend papiertje tot de tijd op is. In de tweede ronde moeten de deelnemers de personen op de briefjes uitbeelden, in de derde mogen ze slechts één woord gebruiken om de persoon te omschrijven.

3. Vragenrondje met 'Het Boek met Alle Antwoorden'

Ongepaste, confronterende, pijnlijke vragen: het is één van de terugkerende dingen waar we ons met kerst enorm aan ergeren. Daarom kan het handig zijn om een groepsuurtje in te lassen waarbij nonkels en tantes hun prangende vragen kunnen stellen. Het goede nieuws is dat je niet zelf hoeft te antwoorden: dat doet 'Het Boek met Alle Antwoorden' in jouw plaats. Entertainment gegarandeerd!

4. Alle kinderen DJ

Na al die jaren zijn de platen met kerstliedjes ongetwijfeld grijs gedraaid. Laat de nichtjes en neefjes achter de draaitafel kruipen, zodat ze aan hun meters en peters kunnen leren wie pakweg Twenty One Pilots of The Chainsmokers zijn. Omgekeerd mogen de volwassen hun favoriete plaatje aanvragen. Met de bovenstaande playlist krijg je jong en oud ongetwijfeld in beweging.

5. Samen servetten plooien

Bij een lekkere maaltijd horen mooie servetten, maar het plooiwerk vraagt veel tijd. De oplossing? Iedereen van de familie neemt plaats aan tafel en slaat aan het vouwen voor zijn buur. De waaier is zonder twijfel de meest elegante en tijdloze techniek. Deze servet-klassieker is geklaard in amper zes stappen!

A. Leg het servet in de helft geopend voor je neer.

B. Plooi de korte zijde harmonicagewijs op tot in de helft.

C. Draai om en plooi de platte helft zodat de harmonica-vouwen aan de buitenkant zitten.

D. Plooi de rechthoek langs achter naar beneden.

E. Vouw het uitstekende stuk om als steun zodat de waaier blijft staan.

F. Laat de harmonicavouwen openvallen tot een waaier.