Met deze tips ben je vriendelijker voor jezelf

Met deze tips ben je vriendelijker voor jezelf

1. Neem afscheid van je innerlijke criticus

De stem in je hoofd die zegt dat je iets niet kunt, niet goed genoeg bent of andere negatieve onzin uitkraamt, wordt de innerlijke criticus genoemd. Wil je aardiger voor jezelf zijn, dan is het belangrijk dat je deze stem niet te serieus neemt. Het kan helpen om een dag (of week) extra aandacht aan deze 'inner troll' te besteden. Let op wanneer hij de kop opsteekt en buig al het negatieve commentaar om naar iets positiefs. Het heeft ook zin om vaker 'en dan' te denken bij alles wat deze zuurpruim zegt.

2. Behandel jezelf als een goede vriend

Ligt een vriend ziek in bed? Dan kost het geen moeite om te zeggen: "Doe rustig aan en ziek goed uit". En maakt iemand die je liefhebt een fout, dan zeg je iets aardigs als: "Kan gebeuren, iedereen maakt wel eens een fout". Als het jezelf overkomt, dan is het meestal minder vanzelfsprekend om zo vriendelijk te zijn. Probeer daarom vaker te denken: "Wat zou ik op dit moment tegen een goede vriend zeggen". Alleen even van perspectief veranderen, is soms al genoeg.

3. Doe de vijfvingercheck-in

Als je moe, gestrest of angstig bent, is het een extra uitdaging om aardig te zijn voor jezelf. Wat op deze momenten kan helpen, is de vijfvingercheck-in. Met deze handige vragenlijst kun je ontdekken wat je nodig hebt om je beter te voelen:

1. Moet ik iets eten?

2. Moet ik naar de wc?

3. Heb ik rust of slaap nodig?

4. Heb ik beweging nodig?

5. Heb ik behoefte aan contact met iemand?

Ook als je je piekfijn voelt, is het een goed idee om jezelf gedurende de dag te vragen: "Wat is het beste wat ik op dit moment voor mezelf kan doen". Vriendelijk voor jezelf zijn gaat immers hand in hand met goed voor jezelf zorgen.

4. Schrijf op wat je leuk vindt aan jezelf

De meeste mensen vinden het makkelijk om hun negatieve eigenschappen op te sommen. Gaat het om positieve punten, dan wordt het ineens een stuk lastiger. Gelukkig geldt voor bijna alles in het leven: oefening baart kunst. Maak er een gewoonte van om iedere dag drie dingen op te schrijven die je leuk vindt aan jezelf. Misschien ben je blij dat je 's ochtends de tijd neemt om te ontbijten, dat je goed kunt luisteren of dat je altijd anderen wilt helpen. Het hoeven geen grote dingen te zijn.