Met deze knettergekke kettingreactie test NASA hun parachutes

door
Kevin
Leestijd 1 min.

NASA stuurt steeds grotere ruimteschepen naar Mars en die ruimteschepen hebben dus steeds grotere parachutes nodig om onbeschadigd te kunnen landen. Die parachutes zijn tegenwoordig zo groot dat ze niet meer in een windtunnel passen, dus NASA moest een nieuwe manier vinden om ze te kunnen testen. Die nieuwe manier is een fantastische kettingreacties, een beetje vergelijkbaar met Rube Goldbergmachines die je ziet in de Wallace & Gromit films.

Zelfs als je de kettingreactie beschreven ziet, is het allemaal al best indrukwekkend. De grootste parachute ter wereld wordt opgevouwen en in de lucht getild door een Nighthawk helikopter. Aan die parachute hangt een touw van een kilometer lang, dat bijzonder stevig en zeer zwaar is. Aan het uiteinde van dat touw hangt een stalen kogel die ongeveer 50 kilogram weegt. Aan de onderkant van die kogel hangt een 400 meter lange visdraad uit nylon, die door allerhande rollen, buizen en een katrol bevestigd is aan takel met 300 paardenkracht, die constant aan het touw trekt om het strak te houden. Die takel staat op een metalen slede met brandstofraketten die op enkele kilometers sporen staat.

Het is een ingewikkeld proces maar het werkt wel. In het filmpje hieronder legt Michael Meachan, de mechanische ingenieur die de hele kettingreactie bedacht, uit hoe het allemaal in zijn werk gaat en krijg je de indrukwekkende kettingreactie ook te zien.