Met deze eenvoudige test kom je te weten hoe fit je echt bent

Met deze eenvoudige test kom je te weten hoe fit je echt bent

Je staat er misschien niet bij stil, maar een flink stel spieren en een goede conditie zijn niet alleen voordelig voor je gewicht. Je gezondheid heeft er ook baat bij. Sportievelingen lopen 50% minder risico op een beroerte, diabetes type twee en somige soorten kanker. Daarnaast krijg je er een beter humeur van en vermindert het risico op dementie en depressie. Toch blijkt uit een nieuw rapport van Britisch Heart Foundation dat bijna de helft (44<UN>%) van de volwassenen nooit sport. Doe de testen en kom te weten of jij goed genoeg in vorm bent voor je leeftijd.

Twintigers

Iedereen bereikt zijn fysiek hoogtepunt als twintiger. Vanaf 25 jaar, neemt de spiermassa jaar na jaar met 1% af.

Doe de Beep-test

De Beep- of Bleep-test is een simpele maar intensieve oefening, die je vast en zeker nog kent van de lessen lichamelijke opvoeding. Het concept is simpel: je moet tussen twee lijnen heen en weer lopen, waarbij je ook steeds sneller de overkant moet halen. Het tempo wordt aangegeven door een geluidssignaal, de ‘beep'. De lijnen liggen 20 meter uit elkaar. De test stopt als je twee keer na elkaar de eindmeet niet haalt.

De looptest kan je downloaden via de Bleep Test app. Doe de test, en check via de app welke score je haalt. Niveau 10 en 11 is acceptabel, niveau 12 en 13 is perfect. Niveau 5 of minder is barslecht. In dat geval wordt het tijd om je basisconditie te verbeteren.

Hoe conditie verbeteren?

Deze periode is cruciaal voor het opbouwen van sportgewoonten en het kweken van spieren. Kies voor oefeningen en sportlessen van minstens 40 minuten, en wissel cardiofitness af met krachttraining. Herhaal de Beep-test na drie maanden en probeer je resultaat te verbeteren.

Dertigers

Voor veel vrouwen wordt deze periode gedomineerd door zwangerschappen en hormonale veranderingen. Ook blessures zijn veelvoorkomend.

Doe de Fun run

Probeer 1,6 kilometer (een mijl) te lopen in negen minuten, of acht als je een man bent. Haal je dit niet? Dan zou je 30<UN>% meer kans hebben om de komende 30 jaar te overlijden door een hartziekte, zo blijkt uit een studie van het Cooper Insitutute in Dallas.

Hoe conditie verbeteren?

Jammer genoeg moet je als dertiger harder werken dan twintigers om in vorm te blijven. Neem daarom de tijd om een sport te vinden waar je daadwerkelijk plezier uit haalt én een die past in je tijdschema. Fiets bijvoorbeeld naar het werk, of schrijf je in voor zumbalessen na het werk. Sta recht in plaats van te zitten op de trein, neem de trap en spring voor het rood licht. De tips zijn een huizenhoog cliché, maar bevatten wel een kern van waarheid.

Veertigers

Veertiger zijn gaat niet over rozen. Je komt bij in gewicht, hebt last van hormoonschommelingen en langzaam maar zeker geeft je lichaam zich over aan de zwaartekracht.

Doe de Step test

Voor deze test heb je een trap nodig van ongeveer 30 centimeter hoog. Voor je begint aan de test, kan je als opwarming rustig rondwandelen en zwaaien met je armen. Stap op en af de trap, voet per voet. Meet na drie minuten je hartslag door je polsslagen te tellen. Als man moet je minder dan 95 slagen tellen, als vrouw minder dan 100 per minuut.

Hoe conditie verbeteren?

Mensen die een halfuur per dag bewegen, hebben 40<UN>% minder kans om te overlijden voor je zeventigste. Daarnaast is het aangeraden om dagelijks te stretchen.