Merkel plooit na storm van kritiek: toch geen paaslockdown

Merkel plooit na storm van kritiek: toch geen paaslockdown

De paaslockdown zou de strengste lockdown worden die Duitsland in de coronacrisis heeft gehad. Maar Merkel overlegde woensdag onaangekondigd met de deelstaatpremiers en besloot het land toch niet lam te leggen in de eerste vijf dagen van april.

Dinsdagnacht was Merkel met de deelstaatpremiers overeengekomen de coronamaatregelen te verscherpen en te verlengen. Vrijwel alle winkels moesten gedurende die vijf dagen dicht en religieuze diensten moesten met Pasen via het internet worden gehouden.

"Ik heb een fout gemaakt"

Naderhand volgde onder meer kritiek op de marathonvergadering waarin werd besloten tot de maatregelen. Premier Markus Söder van de deelstaat Beieren zei dat als "essentiële besluiten" worden genomen tussen 01.00 en 03.00 uur 's nachts, het risico bestaat dat sommige details niet goed zijn uitgewerkt. Ook vanuit het bedrijfsleven klonk kritiek. Volgens critici bestond het risico dat mensen nu massaal voor de paasdagen zouden gaan winkelen.

Het overleg waarin woensdag werd besloten de maatregelen terug te draaien, duurde volgens Duitse media uiteindelijk maar 41 minuten. Merkel erkende volgens de krant Bild een fout te hebben gemaakt en daar verantwoordelijkheid voor te nemen.