Merkel en Schulz verwachten "moeilijke" laatste dag van verkennende gesprekken

Merkel en Schulz verwachten "moeilijke" laatste dag van verkennende gesprekken

Bondskanselier Angela Merkel en SPD-voorzitter Martin Schulz verwachten dat de laatste fase van de verkennende gesprekken om een "grote coalitie" (CDU/CSU-SPD) te vormen, moeizaam zal verlopen. Dat zeiden ze donderdag. De nieuwe gespreksronde ging zondag van start, en zou donderdag afgerond moeten worden. "Er liggen nog grote brokstukken op ons pad, die uit de weg geruimd moeten worden", zei Merkel, zo verwijzend naar de meningsverschillen over gezinshereniging voor vluchtelingen, de hervorming van de Europese Unie, ziekteverzekering en een rijkentaks. "Het wordt dus een zware dag." Schulz drukte dan weer de hoop uit dat de verkennende gesprekken donderdagavond afgerond kunnen worden, maar wijst ook op de hindernissen die nog overwonnen moeten worden.

Berlijn rekent er dan ook op dat de verkennende gesprekken tot laat in de nacht zullen duren. Vrijdagochtend zou een akkoord op tafel moeten liggen. Indien dat lukt, moet de SPD op haar congres van 21 januari stemmen over het al dan niet opstarten van coalitiegesprekken.

SPD en CDU hebben in de 12 jaar dat Merkel bondskanselier was, 8 jaar samen geregeerd. Na de verkiezingen verklaarde SPD-voorzitter Martin Schulz echter dat zijn partij in de oppositie zou stappen. Toen de vorige gespreksronde tussen CDU/CSU, FDP en de groenen in november mislukte, kwam er echter meer en meer druk te staan op de partij om toch gesprekken te starten met de CDU.

Er staat voor Merkel veel op het spel, aangezien velen ervan uitgaan dat de gesprekken haar laatste kans zijn om een stabiele coalitie te vormen. Uit een peiling die donderdag werd gepubliceerd in de krant Handelsblatt blijkt dat een meerderheid van de Duitsers (56 procent) denkt dat de bondskanselier de huidige termijn als bondskanselier, die tot 2021 loopt, niet zal uitzitten. Een kwart (23 procent) van de bevraagden vindt Merkel bovendien besluiteloos.

bron: Belga