"Meridiaan van de Trisomie" belicht internationale dag van het syndroom van Down

De nieuwe organisatie United Perfection en de partners Vormingplus MZW, Konekt vzw, Kunstenaarscollectief Het Pakt, vzw Wit.h en het expertisecentrum sociale innovatie van de Hogeschool Vives belichten op een unieke manier de internationale dag van het syndroom van Down. Ze lieten de eerste, en mogelijke laatste, piloot met het syndroom van Down over de Meridiaan van de Trisomie vliegen, de meridiaan 3°21"0'. Die verwijst naar Trisomie en chromosoom 21. Het partnerschap belicht op een unieke manier het syndroom van Down. Ze lieten een vliegtuigje met een groot spandoek waar "Bloedtest" op staat over de meridiaan 3°21"0' vliegen. Die loopt dwars door West-Vlaanderen, van Spiere-Helkijn tot Knokke. In alle gemeenten wordt een rood lint doorgeknipt op het moment dat het vliegtuigje passeert.

De vlucht zelf werd niet uitgevoerd door een piloot met Down, maar het gezicht van de actie, de mysterieuze vliegenier Oscar die wel het syndroom van Down heeft, was wel aanwezig om de vlucht in te leiden en aandacht te vragen voor de internationale campagnedag.

Het doel is tweeledig. Enerzijds de internationale dag van het syndroom van Down op een creatieve manier belichten, anderzijds staan ze stil bij de ingrijpende maatschappelijke evoluties die ontstaan door medische technologische innovaties. Zo grijpen ze de NIP-test (ontwikkeld om chromosoomafwijkingen vast te stellen bij het ongeboren kind) aan als voorbeeld en openen het ethische debat met de vragen: wanneer spreken we van een perfect en imperfect kind of moeten we die beperkingen niet gewoon aanvaarden?

Het vliegtuigje steeg met wat vertraging op door de laaghangende bewolking maar even over tien ging het dan toch de lucht in met het spandoek.

bron: Belga