Mensen spraken 8000 jaar geleden via deze rare klanken

Als men vaak tegen je zegt dat je beter moet articuleren, antwoord hen dan dat er gewoon een oermens in je schuil gaat. Want zo'n 8.000 jaar geleden communiceerden mensen uitsluitend via rare, binnensmondse klanken.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Ons beeld van een oermens is dat van behaarde mannen en vrouwen, gekleed in zelfsgemaakte toga's van dierenhuid en met een speer of steen in de hand. We gaan ervan uit dat hun taal zich beperkte tot gekreun en wat handgebaren, maar wetenschappers van de universiteit van Cambridge zouden de echte klanken en 'woorden' van onze voorvaderen achterhaald hebben.

Het onderzoeksteam kon de oorsprong van de klanken achterhalen door de geluidstrillingen van huidige woorden om te zetten in digitale statistieken. Zo konden ze woorden met elkaar vergelijken en nagaan wat er moest gebeuren om een woord in één taal naar aan daarvan afgeleid woord in een andere taal te evolueren. Die gegevens gebruikten ze dan om de oorsprong van die klanken te achterhalen.

Het resultaat is misschien het best te omschrijven als een West-Vlaming die met te veel warme thee in zijn mond een wegbescrhijving wilt geven. Of een Antwerpenaar die probeert om West-Vlaams te spreken.

Foto Pixabay