Mensen met een tuin leven langer

Mensen met een tuin leven langer

Voor de studie gebruikten de onderzoekers van de universiteit van Harvard de medische gegevens van meer dan 100.000 Amerikaanse vrouwen. Meer dan 8.600 van hen waren in de periode tussen 2000 en 2008 overleden.

De wetenschappers hebben ontdekt dat een groene omgeving wonderen verricht voor de gezondheid. Zo hebben vrouwen die in een landelijke omgeving wonen 12% minder kans om vroegtijdig het loodje te leggen dan degenen die in een stad wonen, zonder tuin of park in de buurt. Daarnaast hadden ze ook 34% minder kans om te sterven aan ademhalingsziekten en liepen ze 13% minder risico om te overlijden door kanker.

"We waren verrast door de duidelijke link tussen groene vingers en het welzijn van de mensen", zegt onderzoeker Peter James aan The Independent. "Het is algemeen geweten dat tuinieren een positief effect heeft op de klimaatverandering en de kwaliteit van de lucht, maar blijkbaar doet het ook wonderen voor de gezondheid."

Daarnaast zouden mensen met een tuin ook actiever zijn en meer sociale contacten hebben. Een combinatie van al die factoren zou ervoor zorgen dat de overlevingskans met 30% stijgt bij mensen met een tuin, besluiten de wetenschappers.

Foto Pexels