Mensen ervaren meer pijn bij vochtig weer

"Er is regen op komst, ik voel het in mijn knieën." Een uitspraak die je vast weleens hebt gehoord van oude mensen. De kans is groot dat je die zogenaamde wijsheid hebt weggewuifd als quatsch, maar dat blijkt onterecht. Een nieuwe Britse studie bevestigt namelijk wat oudjes al lang wisten.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

De folklore wist het al lang: pijn wordt erger bij vochtig weer. Raar genoeg was er nog weinig wetenschappelijk onderzoek gevoerd naar de effecten van de weersomstandigheden op het menselijk lichaam. Tot nu.

Artritis

Onderzoekers van de University of Manchester vonden het weleens tijd om deze volkswijsheid aan een test te onderwerpen. Ze verzamelden daarom 2.500 proefpersonen die leden aan chronische pijn door aandoeningen als artritis, fibromyalgie en migraine. Gedurende 1 tot 15 maanden moesten ze hun pijngehalte bijhouden en ondertussen bewaarde hun smartphone de weergegevens van die dag. Zo konden de wetenschappers het verband leggen tussen de pijn enerzijds en het weer anderzijds. Ze kwamen erachter dat patiënten op vochtige dagen en bij lage luchtdruk 20% meer pijn ervoeren. Op die manier bevestigden ze dus een vermoeden dat al sinds de tijd van de Griekse filosoof Hippocrates bestond. Ze benadrukken wel dat extra onderzoek nodig is, maar de resultaten bieden mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe remedies.