Mensen die vloeken zijn sterker

Mensen die vloeken zijn sterker

Vloek gerust luidkeels verder terwijl je een grote inspanning doet. Britse psychologen hebben aangetoond dat het wel degelijk een effect heeft: het maakt ons sterker.

Om het effect van vloeken te onderzoeken, voerden psychologen van de Universiteit van Keele een reeks experimenten uit. Tijdens die proeven moesten de deelnemers zich in het zweet werken op een hometrainer of een eenvoudige grijptest tot een goed einde brengen. Ondertussen moesten sommigen een scheldwoord zeggen, terwijl anderen een neutraal woord moesten verkondigen.

Bij de vloekende sporters ging het prestatievermogen aanzienlijk omhoog. Zij oefenden gemiddeld 3 tot 4% meer kracht uit tijdens de fietstest en 8% meer kracht tijdens de handgrijptest.

Wetenschappelijk en objectief bewezen

“We hebben niets nieuws ontdekt, maar we zijn het fenomeen wel wetenschappelijk en objectief in kaart aan het brengen”, aldus de Britse psycholoog Richard Stephens. “Ik denk dat mensen over het algemeen instinctief naar vloekwoorden grijpen wanneer ze pijn hebben of een beetje extra kracht nodig hebben.”

Waarom sakkeren je sterker maakt is nog een raadsel. “We weten nog niet waarom vloeken een effect heeft op onze kracht of onze tolerantie van pijn”, zegt Stephens. “Het zou te maken kunnen hebben met het afleidende aspect van de vloekwoorden. Misschien is het het emotionele effect van de woorden dat leidt tot een betere prestatie. Maar dat is nog gewoon speculatie.”

Lees ook: Hippe vloeken