Mensen die sportselfies posten zijn narcistisch

Mensen die foto's posten van hun dieet en sportprestaties zijn volgens een onderzoek van de Londense Brunel University ‘typische narcisten'. Voor velen onder ons is dit waarschijnlijk geen verrassing.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

Om de motieven achter online narcisme te onderzoeken verzamelde psychologen van de universiteit data van 555 deelnemende Facebookgebruikers en werd hen gevraagd om een enquête in te vullen. De bevraging focuste op zelfvertrouwen en de vijf grote persoonlijkheidskenmerken, namelijk extrovertie, neuroticisme, openheid, aangenaamheid en nauwgezetheid.

De resultaten tonen aan dat narcisten inderdaad meer statusupdates over hun dieet en workouts posten. De aandacht en bevestiging die ze daarbij krijgen gaan hand in hand met het aantal berichten dat ze plaatsen.

Psychologe Tara Marshall houdt wel rekening met het feit dat we twee gezichten hebben als het aankomt op liken. We doen dit immers vaak uit beleefdheid, terwijl we ons eigenlijk storen aan de egocentrische posts. Ze legt de verantwoordelijkheid deels bij de vrienden van narcisten, die moeten wijzen op het vervelende karakter van de constante stroom aan dergelijke berichten.

Foto Pixabay