Memorial Van Damme - Christian Coleman lichtpunt in 42e editie Memorial

Memorial Van Damme - Christian Coleman lichtpunt in 42e editie Memorial

Christian Coleman zorgde vrijdag voor de absolute uitschieter op de 42e editie van de Memorial Van Damme. De 22-jarige Amerikaan, wereldrecordhouder op de 60 meter, pakte in de 100 meter bij de mannen uit met een beste wereldjaarprestatie. In 9.79 kwam hij als eerste over de streep, gevolgd door zijn landgenoot Ronnie Baker (9.93), die zich niet langer de snelste man van het seizoen mag noemen. Hij had onlangs in het Poolse Chorzow 9.87 op de tabellen gezet. De derde plaats was voor de Jamaicaan Yohan Blake, met 9.69 na Usain Bolt (9.58 en 9.63) de snelste man in de geschiedenis. Liefst vier sprinters bleven onder de tien seconden in dit hoogstaande koningsnummer, waarin het zoeken is naar een nieuwe vedette in dit post-Bolt tijdperk.

De vooraf luid aangekondigde polsstokcompetitie bleef dan weer onder de verwachtingen, geen enkele atleet ging over zes meter. De achttienjarige Zweedse sensatie Armand Duplantis gaf met een sprong over 5m68 aan dat de vorm van het EK verleden tijd is. Ook de Fransman Renaud Lavillenie geraakte met 5m73 niet verder dan de vijfde plaats. Met 5m96 staat het meetingrecord al vijf jaar op naam van Airvillenie. Voor de zege werd het een tweestrijd tussen de Rus Timur Morgunov en de Amerikaan Sam Kendricks, waarin Morgunov als enige over 5m93 ging.

Voor de eerste echte opwinding van de avond moest er gewacht worden op de 3.000 meter steeple bij de vrouwen, waarin de Keniaanse Beatrice Chepkoech een nieuw meetingrecord neerzette. Wereldrecordhoudster Chepkoech finishte in 8:55.10 en was zo meer dan tien seconden sneller dan het vorige record, dat de Tunesische Habiba Ghribi (9:05.36) in 2015 neerzette.

Daarna was er ook nog een beste wereldjaarprestatie voor de Ethiopiër Selemon Barega op de 5.000 meter. Barega werkte de vijf kilometer af in 12:43.02 en deed zo beter dan de 13:01.09 die Birhanu Balew eerder dit seizoen neerzette. Bashir Abdi sloot met een persoonlijk record af op de elfde plaats.

Jonathan Sacoor zette met een zege tegen Kevin Borlée op de 400 meter een schitterende afsluiter van een al even schitterend seizoen neer. In het hoogspringen bij de vrouwen was de zege voor Nafi Thiam, al was dat gezien de matige tegenstand niet meer dan logisch.

bron: Belga