Meisje overleeft op het nippertje beet van giftigste kwal ter wereld

Meisje overleeft op het nippertje beet van giftigste kwal ter wereld

De Australische Hannah Mitchell was met een vriendin aan het zwemmen toen ze voor de kust van West-Australië werd gestoken door een Irukandji-kwal. Dit minuscule diertje is niet groter dan een vingernagel, maar kan heel wat schade berokkenen. Volgens wetenschappers is deze piepkleine kwal het giftigste dier op aarde.

Toen Mitchell gebeten werd en de eerste symptomen begon te voelen, duurde het 40 nog minuten voor haar moeder ter plaatse was om haar naar het ziekenhuis te brengen. Op de spoeddienst werd ze onmiddellijk in een kunstmatige coma gebracht die twee dagen zou duren. Toen ze wakker werd, moest het ergste nog komen.

Mitchell beleefde twee vreselijke weken in het ziekenhuis. "Het voelde aan alsof al mijn organen aan het afbrokkelen waren", vertelde het tienermeisje aan nieuwssite 9News. Na een helse periode van twee weken werd ze uit het ziekenhuis ontslagen. Ondertussen gaat het een stuk beter met haar, maar ze moet nog wel medicijnen slikken.

Giftigste dier ter wereld

Een beet van de Irukandji-kwal is geen lachertje. Het duurt meestal 20 minuten voor de eerste symptomen de kop op steken. Een zeer sterk verhoogde bloeddruk, ondraaglijke pijn in ongeveer alle spieren van het lichaam, misselijkheid en eventueel vochtophoping in de longen zijn de meest voorkomende symptomen. Jaarlijks worden in Australië tussen de vijftig en honderd incidenten gemeld van Irukandji-steken. De kwallen komen het vaakst voor tussen november en mei.