Meisje krijgt geen ouderlijke financiële steun omdat ze "te lui" is

Meisje krijgt geen ouderlijke financiële steun omdat ze "te lui" is

Familiebanden zijn in het zuiderse land zeer belangrijk, wat het vonnis zo opmerkelijk maakt. Veel eerdere uitspraken verplichtten ouders om hun volwassen nakomelingen, soms al in de dertig jaar oud, geld te blijven geven.

Het 23-jarige meisje, waarvan de naam niet bekend is, is afkomstig van de badplaats Castro Urdiales. Ze stapte naar de Cantabrische provinciale rechtbank om een maandelijkse toelage van 300 euro van haar vader te eisen.

Nonchalant

De rechter merkte op dat de vrouw haar middelbare studies niet had afgerond, maar dat ze van haar ouders wel geld had ontvangen om een IT-cursus te volgen. Die heeft ze eveneens nooit afgewerkt.

Volgens de Spaanse wet zijn ouders verplicht om hun kinderen te verzorgen tot ze economisch onafhankelijk zijn. Maar de rechters besloten dat dat niet geldt indien het gedrag van het kind de ouders ervan weerhoudt om voort te gaan met hun leven. Zo was het gedrag van de vrouw uit Castro Urdiales "nonchalant, lui en greep ze mogelijke kansen niet."

Door de economische crisis is er in het land een hoge werkloosheidsgraad bij de jongeren. Daardoor rekenen veel jonge mensen, ook lang nadat ze zijn afgestudeerd, nog op hun ouders. De gemiddelde leeftijd waarop Spanjaarden het nest verlaten, is gestegen naar 29 jaar.