Megadeal tussen Takeaway en Just Eat loopt mogelijk vertraging op

door
Belga
Leestijd 2 min.

De megafusie van de Nederlandse maaltijdbezorger Takeaway.com en het Britse Just Eat loopt mogelijk vertraging op. De Britse concurrentiewaakhond CMA is van plan een onderzoek in te stellen naar de deal, die tot een van de grootste maaltijdbestelconcerns ter wereld zou leiden.

Takeaway heeft te horen gekregen dat de CMA is teruggekomen op een eerder standpunt. Nu zouden de Britten vinden dat een gericht onderzoek naar deze terugkeer van het Nederlandse bedrijf op de Britse markt toch gerechtvaardigd is. In 2016 trok Takeaway zich nog terug uit het Verenigd Koninkrijk, omdat het daar toen geen kans zag uit te groeien tot marktleider.

Een woordvoerder van CMA bevestigde dat de toezichthouder de intentie heeft om een onderzoek te beginnen. Het zou niet voor het eerst zijn dat de CMA in de maaltijdbestelbranche duikt. De mededingingsautoriteit besloot eerder al een investering van de Amerikaanse webwinkelreus Amazon in maaltijdbezorger Deliveroo onder de loep te nemen.

Volgens Takeaway komt de stap "onverwacht". Daarom houden de Nederlanders hun tijdschema voor de samensmelting, waarmee omgerekend miljarden euro's gemoeid zijn, tegen het licht. De CMA zou bijvoorbeeld kunnen eisen dat Just Eat voorlopig zelfstandig moet worden gerund tot dat de toezichthouder klaar is met het beoordelen van de deal. Eerder stelde Takeaway nog ervan uit te gaan de transactie voor het einde van januari definitief afgerond te hebben. Mocht het traject inderdaad veranderen, dan zal het bedrijf dit melden.

Het was al niet makkelijk om Just Eat over te nemen. Om het bedrijf woedde lang een overnamestrijd. Takeaway was de eerste partij die bij Just Eat aanklopte, en wist zich ook verzekerd van de steun van het bestuur van de Britten. Later toonde ook techinvesteerder Prosus interesse. Dit leidde tot een strijd waarbij beide partijen hun biedingen moesten opschroeven.

bron: Belga