Megabatterij slaat groene energie op

Megabatterij slaat groene energie op

De twee bedrijven hebben het project gelanceerd onder de naam EnspireME. De superbatterij zal in Duitsland geplaatst worden, en heeft een vermogen van 48 MW en een opslagcapaciteit van meer dan 50 MWh. Dat is vergelijkbaar met het dagelijkse gemiddelde energieverbruik van meer dan 5.300 Duitse huishoudens.

Duurzame samenleving

Bedoeling is dat de superbatterij bijdraagt aan een duurzame samenleving. Zo moet ze energiereserves opslaan en kan ze de rol overnemen van de vervuilende kolen- en gascentrales. Verder zoeken Eneco en Mitsubishi Corporation uit of ze ook windparken op de batterij kunnen aansluiten. Als het elektriciteitsnet dan overbelast is, zou de windenergie dan in een deel van de batterij opgeslagen worden. "Energie-opslag is van groot belang om de fluctuaties van duurzame energie op te kunnen vangen. Dit project is voor ons een belangrijke eerste stap om de duurzame samenleving te realiseren", vertelt de CEO van Mitsubishi Corporation, Hiroshi Sakuma.

Groen gidsland

Dat de batterij er net in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein komt, is geen toeval. Daar komt de stroom van grote windparken op land en op het Duitse deel van de Noordzee samen en van daaruit wordt de groene energie getransporteerd naar andere delen van het land. "Duitsland is als groen gidsland bij uitstek geschikt om ervaring op te doen", verklaart Kees-Jan Rameau, Chief Strategic Growth Officer bij Eneco. "Deze stap geeft ons ook waardevolle inzichten voor de Nederlandse markt."

De batterij wordt normaal eind 2017 in gebruik genomen.