Meet 'Octobot', de eerste autonoom buigzame robot

Met de intrede van de 'Octobot' wordt de afstand tussen robot en levend wezen nog maar eens kleiner. De pas ontwikkelde, octopusvormige robot bestaat volledig uit zachte, buigzame materialen en kan vloeiend bewegen zonder batterij.
door
Charlotte
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van de Amerikaanse Harvard University hebben een robotdier gemaakt dat gebaseerd is op een octopus omdat dit weekdier zonder skelet gracieuze bewegingen kan maken. Door een chemische reactie wordt er gas door de kleine buisjes binnenin de tentakels gepompt. Het resultaat is dat de Octobot vier tentakels tegelijkertijd omhoog en omlaag kan bewegen, zonder batterij.

De Octobot is een belangrijke creatie omdat onderzoekers in de toekomst zachte robots willen inzetten voor reddingsacties of ingewikkelde operaties. Door hun buigzame aard zijn de robots minder kwetsbaar voor schade door krassen, deuken of valpartijen. De huidige, niet-flexibele robots kunnen bovendien moeilijker hindernissen ontwijken.

Voordat de Octobot in de praktijk kan worden gebruikt, moet er nog veel gebeuren. Zo kan de Octobot zich nog niet verplaatsen. Toch durven de onderzoekers ervan uit te gaan dat de techniek in de nabije toekomst kan worden verfijnd.