Meeste ouders dragen bij voor eerste woning kroost

Meeste ouders dragen bij voor eerste woning kroost

Onderzoeksbureau InSites Consulting bevroeg in opdracht van Axa Bank 600 Belgen over de aankoop van hun eerste woning. Uit het onderzoek blijkt nu dat een meerderheid van zes op de tien jongvolwassenen (18 tot en met 34 jaar oud) vandaag financiële steun krijgt van zijn of haar ouders bij de aankoop van een eerste woning. Dat zijn er evenveel als in een gelijkaardig onderzoek twee jaar geleden.

Bedrag schenken 

Die steun kan verschillende vormen aannemen. De meest voorkomende manier van werken is het schenken van een som geld. 68% van de jongeren geeft aan dat ze een som geld van hun ouders kregen. In meer dan de helft van de gevallen (57%) schonken de ouders het bedrag in één keer, waardoor de jongere bijvoorbeeld een grotere eigen inbreng op tafel kan leggen bij zijn of haar bank. Opmerkelijk is dat, in tegenstelling tot bij een lening tussen familie, niet verwacht wordt dat het geldbedrag op termijn wordt terugbetaald.

Grotere plannen

Hoeveel financiële steun jongvolwassenen ontvangen, durft al eens te verschillen. In een op de drie gevallen bedraagt de financiële steun van ouders zelfs 20% of meer van het totale aankoopbedrag van de woning.

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat jongvolwassenen die financiële hulp krijgen van ouders of andere familieleden, grotere plannen hebben met hun toekomstige woning. Ze kiezen bijvoorbeeld vaker voor nieuwbouw en hebben een hoger budget dan leeftijdsgenoten die niet kunnen rekenen op financiële steun.