Meeste gevaccineerden blijven zich aan regels houden

Meeste gevaccineerden blijven zich aan regels houden

Bijna 22.000 mensen namen deel aan de Grote Coronastudie die de UAntwerpen uitvoert in samenwerking met UHasselt, KU Leuven, ULB en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).

Achttien procent van de ondervraagden kreeg al minstens één vaccindosis. Volgens het onderzoek blijft zowat drie kwart van hen de maatregelen strikt naleven. Dat blijkt onder andere uit het percentage deelnemers dat recent nog een hand of kus heeft gegeven aan iemand buiten het eigen huishouden. Wel stellen de onderzoekers vast dat oudere volwassenen vaker aangeven dat ze zich strikt aan de regels houden dan jongere volwassenen.

Nevenwerkingen

Voorts bevestigt de ondervraging dat jonge volwassenen vaker nevenwerkingen van de vaccinatie ondervinden dan andere leeftijdsgroepen. Zo geeft 23,2 procent van de 18- tot 35-jarigen aan hun symptomen als hevig te hebben ervaren. Bij de 36- tot 65-jarigen is dat 11,8 procent, bij de 66+'ers slechts 1,2 procent Moeheid, pijn of zwelling op de plek van de prik, en hoofdpijn zijn de drie meest gerapporteerde bijwerkingen. De bevindingen liggen in lijn met de resultaten van verschillende fase 3-vaccinstudies, zo stelt de UAntwerpen.

De volgende Grote Coronastudie kan op dinsdag 20 april tussen 10 en 22 uur worden ingevuld.