Meest voorkomende ergernissen bij lang getrouwde koppels

Ieder koppel kent wel eens strubbelingen binnen hun relatie.Volgens relatietherapeute Sara Schwarzbaum kunnen die ergernissen ondergebracht worden onder een lijst genaamd 'meest voorkomende ergernissen bij lang getrouwde koppels':
door
Tanita De Mey
Leestijd 2 min.

  • Mensen veranderen in de loop der jaren. "Wanneer je trouwt, denk je dat je elkaar perfect kent, maar niets is minder waar. De kans dat je uit elkaar groeit is ook vrij groot. De misverstanden stapelen zich jaar na jaar op."

  • Als je verliefd bent, zie je de slechte eigenschappen van je partner niet, je negeert ze onbewust. Volgens Rachel Sussman, relatie-experte en psychotherapeut kan je het wel negeren, maar vergeet je het daardoor niet. "Na enkele jaren getrouwd te zijn, is het onmogelijk om elkaars irritante gewoontes te negeren. Je gaat je hoe langer hoe meer gaan ergeren. Je hebt jezelf in de loop der jaren ook heel wat nieuwe gewoontes aangeleerd. Door die combinatie kunnen er strubbelingen ontstaan.

  • Volgens Sara Schwarzbaum gebeurt het vaak dat koppels na jaren samenzijn ongelukkig zijn omdat ze niks meer samen doen. Hun leven wordt volledig opgeëist door kinderen en kleinkinderen. "Voor ze op pensioen waren, waren de taken enigszins verdeeld, wanneer ze op pensioen zijn, vervalt die zekerheid."

  • Ook de financiële ondersteuning naar kinderen toe is vaak een punt van discussie.

  • Wat je volgens Schwarzbaum ook vaak merkt bij langgetrouwde koppels is dat de partner enkele kilo's aangekomen is.

  • Alcohol is ook vaak een vorm van ergernis. Meestal merkte de partner in het begin van de relatie niet dat hij of zij te kampen had met een beginnend drankprobleem. Nu zoveel jaar later speelt dat een grote rol bij discussies. Ook het overmatig gebruik van medicatie of het gebruik van drugs kan voor ruzie's zorgen.

  • Het seksleven is na enkele jaren vaak niet meer optimaal. De ene verwacht misschien meer initiatief dan de andere en daardoor ontstaan er strubbelingen.

  • Ook geld brengt heel wat discussie met zich mee. Zo heeft niet iedereen een even indrukwekkend spaarboekje.