Meerdere keren per week frieten eten verdubbelt kans op vroeger sterven

Meerdere keren per week frieten eten verdubbelt kans op vroeger sterven

Belgen en frietjes zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is natuurlijk nefast voor de gezondheid maar, volgens een onderzoek van een Italiaanse universiteit stijgt de kans op vroeg sterven  als je twee of meer keer per week frieten of chips eet.

De onderzoekers stelden vast dat mensen die meerdere malen per week frieten eten hun kans op vroeger sterven verdubbelen. Wetenschappers van de Italiaanse universiteit van Padua volgden gedurende acht jaar 4.440 mensen tussen 45 en 79 jaar.

“De consumptie van gefrituurde aardappelen stijgt wereldwijd”, zegt Dr. Nicola Veronese. “Het is niet goed om frietjes te vervangen door gebakken aardappelen, aangezien ze tot dezelfde categorie behoren”, voegt Veronese eraan toe.

Niet representatief

John Keeling, voorzitter van de Amerikaanse aardappelraad, zegt dat dit niet waar is. Hij beweert dat de gegevens werden verzameld als onderdeel van een osteoartritisonderzoek en uitsluitend patiënten met artritis gevolgd werden. Zodus zijn de resultaten niet representatief voor de gehele bevolking.

“Aardappelen zijn een zeer gezonde groente”, schreef Keeling in een mail naar CNN. “Een middelgrote aardappel bevat 110 calorieën, geen vet, geen natrium en geen cholesterol. Het levert ook bijna een derde van de dagelijkse vitamine C-vereiste.”

Frituurolie schadelijk

Dat liefhebbers van frieten vroeger sterven, kan misschien te wijten zijn aan hoe verlekkerd ze zijn op ongezond voedsel in het algemeen, met overgewicht kampen of onvoldoende bewegen. “Toch zijn we ervan overtuigd dat frituurolie, rijk aan schadelijke vetten, een belangrijke rol speelt in het grotere risico om vroegtijdig te overlijden”, aldus de onderzoekers.