Meer inschrijvingen in Vlaamse scholen

In de Vlaamse scholen zijn dit jaar opnieuw meer leerlingen ingeschreven. Er is vooral een sterke stijging bij de wetenschappelijke richtingen.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

In het katholiek onderwijs waren er op de derde schooldag van september 742.161 leerlingen ingeschreven. Dat is het hoogste cijfer van de afgelopen 20 jaar, en een stijging met 0,14%. Ook bij het Gemeenschapsonderwijs werd met 201.171 leerlingen voor het eerst de kaap van de 200.000 leerlingen gerond. Tegenover vorig jaar steeg het aantal leerlingen met 1,87%. In het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen, dat vorig jaar nog een lichte daling kende in de leerlingenaantallen, werd een stijging opgemeten van 1,85% tot 15.779 leerlingen. Bij het OVSG, de koepel van het onderwijs van de steden en gemeenten, steeg het aantal leerlingen met 0,63% tot 156.837.

Lager onderwijs

Vooral bij het lager onderwijs werd een stijging geregistreerd, met 1,37% in het katholiek onderwijs, 2,91% in het Gemeenschapsonderwijs en 1,43% in het stedelijk en gemeentelijk onderwijs. Het kleuteronderwijs kent, in de lijn van het dalende geboortecijfer, een daling in het katholiek (-1,05%) en stedelijk en gemeentelijk onderwijs (-0,67%); in het Gemeenschapsonderwijs is er een stijging van 0,57%. In het secundair onderwijs is er eveneens een stijging bij alle netten, terwijl het buitengewoon onderwijs zijn dalende trend voortzet. Daarbij is de invloed van het M-decreet zichtbaar, waardoor heel wat kinderen doorstromen van het buitengewoon onderwijs richting het gewoon onderwijs.

Qua studierichtingen zitten vooral de technische en wetenschappelijke richtingen of STEM-richtingen in de lift.