Meer doden door natuurrampen in 2015

Vorig jaar kwamen er meer mensen om het leven als gevolg van een natuurramp in vergelijking met 2014. Er werd wel minder schade aangericht.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Natuurrampen zoals aardbevingen, overstromingen en hittegolven hebben vorig jaar aan ongeveer 23.000 mensen het leven gekost. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van de Duitse herverzekeraar Munich Re. De schade die door de rampen teweeg werd gebracht, bedraagt 90 miljard dollar (ruim 82 miljard euro). Dat is 20 miljard dollar minder dan in 2014 en tevens het laagste niveau sinds 2009. Van de totale schade was ongeveer 27 miljard dollar verzekerd. "Op het vlak van financiële verliezen hadden we in 2015 een beetje geluk", zegt Munich Re het rapport. "Sterke tropische cyclonen troffen vaak slechts dunbevolkte gebieden of kwamen helemaal niet aan land. In het Noord-Atlantische gebied hield El Niño de vorming van hevige stormen tegen."

Aardbeving

De aardbeving in Nepal, die in april plaatsvond, was de zwaarste natuurramp van 2015. Hierbij kwamen 9.000 mensen om het leven. De aangerichte schade bedraagt 4,8 miljard dollar. Hierdoor is deze natuurramp dodelijker geweest dan alle rampen van 2014 samengeteld: 7.700. Munich Re wijst er wel op dat de totale dodentol van 2015 (23.000 doden) "nog altijd een flink stuk lager ligt dan het jaarlijkse gemiddelde van de voorbije dertig jaar (54.000)".

Betere registratie

Het aantal natuurrampen kwam voor het eerst in de geschiedenis uit op meer dan duizend. Maar dat heeft volgens de Duitse herverzekeraar vooral te maken met een betere registratie. Volgens een rapport van de Verenigde Naties hebben natuurrampen wereldwijd minstens 606.000 levens geëist. Gedurende die periode werden er 6.457 natuurrampen veroorzaakt door het weer, goed voor zo'n 90%. De overige 10% werd veroorzaakt door geofysische verschijnselen, zoals aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Hoewel storm economisch gezien de meeste schade aanricht, is het niet de meest voorkomende ramp.

Volgens de Verenigde Naties moet een gebeurtenis aan vier criteria voldoen om als ramp te worden beschouwd: er zijn tien of meer doden, minstens honderd mensen zijn getroffen door de ramp, de staat kondigt de noodtoestand af, en de staat vraagt de internationale gemeenschap om hulp.

Foto AFP / P. Mathema