"Meer doden bij vliegtuigbrand omdat passagiers bagage wilden meenemen"

"Meer doden bij vliegtuigbrand omdat passagiers bagage wilden meenemen"

Zondag vertrok een Aeroflot-toestel van het type Sukhoi Superjet-100 vanop de luchthaven van Moskou naar Moermansk. Een half uur na het vertrek maakten de piloten melding van technische problemen en keerden ze terug naar Moskou. Daar maakte het vliegtuig een noodlanding en vloog het in brand. Minstens 41 mensen van de 73 passagiers en vijf bemanningsleden overleefden het drama niet, onder wie twee tieners.

Kruipen uit het vliegtuig

Stewardess Tatyana Kasatkina ging tot het uiterste om de passagiers zo snel mogelijk uit het vliegtuig te loodsen. “Ik schopte de deur eruit en duwde de passagiers naar buiten. Om haast te maken, pakte ik elk van hen bij de kraag. Het ging allemaal zo snel. De rook was al zwart. De laatsten waren aan het kruipen om uit het vliegtuig te geraken”, vertelt ze aan de Russische nieuwssite Vesti.ru.

Tijdverlies door bagage te nemen

De 34-jarige stewardess zag hoe een groot aantal passagiers vooraan en in het midden van het vliegtuig hun handbagage uit de bagagekastjes probeerden te nemen. Daardoor blokkeerden ze de gang voor de passagiers achter zich en zijn er wellicht meer slachtoffers gevallen. De nooddeuren achteraan het vliegtuig waren immers niet bereikbaar door de brand. Ook experten bevestigden deze piste.