Meer dan veertig doden na paniek bij bedevaart in Israël

Meer dan veertig doden na paniek bij bedevaart in Israël

Er zouden zeker 150 personen met verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht. Het Franse persagentschap AFP meldt op basis van de hulpdiensten dat minstens twintig gewonden in kritieke toestand verkeren. Premier Benjamin Netanyahu noemde de gebeurtenis "een zware ramp".

Verdrukking

Volgens de eerste berichten zou er een tribune zijn ingestort, maar dat blijkt niet te kloppen. Mensen zouden in de verdrukking zijn geraakt doordat er paniek was uitgebroken. Op beelden is te zien dat op de rampplek lijken op een rij zijn gelegd, bedekt met reddingsdekens of stukken plastic.

Het incident vond plaats bij een bedevaart van duizenden ultraorthodoxe joden in het noorden van Israël. Het was de grootste openbare bijeenkomst sinds de uitbraak van de corona-epidemie in het land. De pelgrims vierden Lag Baomer. Diepgelovige joden verzamelen zich dan bij de berg Meron, waar een vereerde rabbijn en schriftgeleerde uit de tweede eeuw begraven ligt.

30.000 gelovigen

De autoriteiten hadden toestemming gegeven voor een bijeenkomst met 10.000 aanwezigen, maar volgens organisatoren zijn er meer dan 650 volle touringcars op de pelgrimage afgekomen, met ongeveer 30.000 bedevaartgangers. Er waren ongeveer 5000 politieagenten op de been, die incidenten moesten voorkomen bij het feest, waarbij vreugdevuren worden aangestoken.

De Israëlische president Reuven Rivlin schreef op Twitter dat hij de berichten uit Meron volgde en bad voor het herstel van de gewonden.