Meer dan een miljoen inschrijvingen voor cursus 'Game of Thrones'-taal

Meer dan een miljoen inschrijvingen voor cursus 'Game of Thrones'-taal

Na het grote succes van de 'Star Trek'-taal Klingon, lijken nu ook de verzonnen 'Game of Thrones'-talen door te breken bij het grote publiek. Met dank aan de taalapp Duolingo, zijn meer dan 1,2 miljoen mensen gestart met een cursus High Valyrian. Dat is de moedertaal van drakenkoningin Daenerys Targaryen en is meermaals te horen in de tv-serie. De meest bekende woorden en gezegden zijn zonder twijfel "Valar morghulis" (alle mensen moeten sterven), "Valar dohaeris" (alle mensen moeten dienen) en het gebod "Dracarys". Met dat woordje beveelt Daenerys haar draken om vuur te spuwen.

Dothraki

De Amerikaan David J. Peterson is het brein achter de 'Game of Thrones'-talen. Hij ontwikkelde niet alleen het Valyrian maar ook het Dothraki. Die laatste taal telt 4.000 officiële woorden, Valyrian heeft er 2.000. Peterson spendeerde soms meer dan achttien uur per dag aan de uitwerking van het Dothraki. In totaal schreef hij meer dan 300 pagina's aan materiaal neer, waaronder een grammatica, vertalingen en culturele uitdrukkingen. Voor het Valyrian creëerde Peterson twee variaties: High Valyrian, dat gesproken wordt door de aristocratie, en Low Valyrian, de taal van het gewone volk.

Meer trek dan de Keltische talen

Beide talen hebben een uitspraak die de acteurs moeilijk onder de knie kregen. Om hen te helpen, sprak Peterson de dialogen zelf in opdat de grotendeels Britse cast iets had om op terug te vallen. In het Verenigd Koninkrijk hebben meer dan 100.000 personen zich ingeschreven om High Valyrian te leren. Dat aantal is groter dan de groep mensen die traditionele Keltische talen zoals het Iers en het Schots leren op de app.

Klingon, Elvish en Na'vi

Dothraki en Valyrian zijn lang niet de enige talen die geliefd zijn bij scifi-fans. De 'Star Trek'-taal Klingon blijft veruit het populairste voorbeeld. De 'Klingon Dictionary' ging al meer dan 300.000 keer over de toonbank en onder meer Shakespeares 'Hamlet' en 'De Kleine Prins' van Antoine de Saint-Exupéry werden vertaald naar het Klingon. Andere verzonnen talen die een sterke achterban kennen zijn het Na'vi uit de 'Avatar'-film en het Elvish dat door de elven in 'The Lord of the Rings' wordt gesproken.