Meer dan 500.000 coronadoden: prominente figuren pleiten voor gratis vaccin

Meer dan 500.000 coronadoden: prominente figuren pleiten voor gratis vaccin

In de oproep zeggen de ondertekenaars dat de efficiëntie van toekomstige vaccinatiecampagnes afhangt van de wereldwijde beschikbaarheid van het vaccin. Maar de pandemie toont de sterke en zwakke punten van elk land en de moeilijkheden rond de toegang tot het gezondheidsstelsel, klinkt het.

Nobelprijswinnaars

Meer dan honderd prominente figuren scharen zich al achter de oproep. Onder hen bevinden zich 18 Nobelprijswinnaars en 32 voormalige staats- en regeringsleiders. Het gaat onder meer om de voormalige anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu, de 22-jarige Pakistaanse mensenrechtenactiviste Malala Yousafzai, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach, de vroegere Sovjetpresident Michail Gorbatsjov en de Italiaanse tenor Andrea Bocelli. Ze roepen regeringen, VN-chef António Guterres, de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, onderzoekslaboratoria en andere instellingen op om hun voorbeeld te volgen. Dat kan via de website Vaccinecommongood.org.

Meer dan 500.000 doden

Tot nog toe is er nog geen vaccin voor het coronavirus dat de longziekte COVID-19 kan veroorzaken. Wereldwijd zijn volgens Amerikaanse wetenschappers al meer dan tien miljoen mensen besmet geraakt en sinds zondagavond staat de teller op 500.108 overlijdens. Daarvan overleed het hoogste aantal (125.747) in de Verenigde Staten, gevolgd door Brazilië met 57.070 doden en het Verenigd Koninkrijk met 43.634.

In Europa zijn na het Verenigd Koninkrijk, Italië (34.738), Frankrijk (29.781) en Spanje (28.343) het zwaarst getroffen wat betreft het aantal doden als gevolg van de ziekte COVID-19. Voor België gaat het om 9.732 doden.