Meer dan 35.000 handtekeningen voor petitie tegen terdoodveroordeling Iraanse arts

Meer dan 35.000 handtekeningen voor petitie tegen terdoodveroordeling Iraanse arts

De petitie tegen de terdoodveroordeling van de Iraanse arts Ahmadreza Djalali heeft de kaap van de 35.000 handtekening overschreden. De teller loopt nu verder naar 50.000. "Dit is spectaculair", zegt zijn collega, de Belgische arts Gerlant van Berlaer. De artsen van de European Master in Disaster Medicine, een master-na-masteropleiding in de rampengeneeskunde, startten woensdag een petitie tegen de terdoodveroordeling van Ahmadreza Djalali. Die wacht in een Iraanse cel op zijn executie, zonder advocaat of enige vorm van proces.

De opleiding, een initiatief van de VUB en de Italiaanse UPO-universiteit, wordt hoofdzakelijk online gegeven, maar twee weken per jaar zakken de studenten af naar Italië. De 45-jarige Djalali was onderzoeker aan de CRIMEDIM, een onderzoekscentrum voor spoed- en rampengeneeskunde van de UPO in het Italiaanse Novara.

"Ahmadreza keerde in april terug naar Iran en werd in mei opnieuw in Italië verwacht, maar hij daagde niet op", zegt Van Berlaer, die de opleiding samen met Djalali voltooide. "Wij probeerden informatie te krijgen, maar werden telkens met een kluitje in het riet gestuurd. Pas twee maanden geleden kregen we de ware toedracht te horen: Ahmadreza zit in de cel en is zonder advocaat of proces ter dood veroordeeld", zegt Van Berlaer, verantwoordelijk kinder- en spoedarts in het UZ Brussel.

Al meer dan 35.000 mensen ondertekenden intussen de petitie, zo was zaterdag net na 16 uur online vast te stellen. "Dit is alleszins spectaculair", reageert Van Berlaer. "We hadden nooit gedacht dat we meer dan 3.000 handtekeningen zouden verzamelen. En het straffe is dat meer dan 90 procent van de handtekeningen uit België komen."

Het streefdoel van de online petitie is intussen automatisch verschoven naar 50.000. De initiatiefnemers zijn alvast niet van plan om bij de pakken neer te zitten. Wellicht rond woensdag 15 februari beslist een Iraanse rechter definitief of Ahmadreza Djalali geëxecuteerd wordt. "We trekken alvorens de beslissing valt met deze petitie naar de Iraanse president Hassan Rohani", zegt Van Berlaer.

bron: Belga