Meer dan 3.000 Leuvense leerlingen verzamelen voor klimaatmanifestatie

Meer dan 3.000 Leuvense leerlingen verzamelen voor klimaatmanifestatie

Op het Ladeuzeplein in Leuven zijn meer dan 3.000 leerlingen en leerkrachten uit 27 basisscholen bijeengekomen om van de overheid meer maatregelen te eisen tegen de klimaatopwarming. "Onze politici lijken doof en blind te zijn voor de klimaatopwarming, het grootste probleem aller tijden in de hele wereld", aldus Marian, een meisje uit klas 3A van De Zevensprong. De Zevensprong nam het initiatief voor de Leuvense actie. "Politici moeten stoppen met liegen, stoppen met aan zichzelf te denken. Politici zeggen dat ze al veel gedaan hebben en nog veel gaan doen", aldus Marian, de dochter van klimaatspecialist Peter Tom Jones van de KU Leuven. "Als je naar de resultaten en de stijging van de hoeveelheid CO2 en broeikasgassen kijkt, zie je dat het niet genoeg is. Ze moeten nu actie ondernemen en zorgen dat de opwarming stopt. Wetenschappers weten wat we kunnen doen. Er is al technologie die kan ingezet worden in de strijd tegen de klimaatopwarming."

De leerlingen hadden tal van borden meegebracht met teksten zoals "Stop ermee. Want er is geen B-planeet" en "Doe een goede daad en red het klimaat". Op de tonen van de beiaard van de Universiteitsbibliotheek werd massaal het klimaatlied gezongen.

Kinderen ondervroegen de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a). Die antwoordde "dat Leuven al heel wat doet tegen de klimaatopwarming met maatregelen op vlak van verkeer, woningisolatie en aanplanten van groen, maar dat is nog niet genoeg". "Wij gaan luisteren naar jullie om het beter te doen. Leuven wil immers een voorbeeld zijn", aldus Ridouani.

bron: Belga